Aktualizováno
Po francouzském gigantu německá ocelárna. Křetínský kupuje podíl v Thyssenkruppu

Daniel Křetínský na Shifts

Daniel Křetínský na Shifts Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Firmy také jednají o akvizici dalších 30 procent a usilují o vytvoření společného podniku, ve kterém by každá ze stran měla poloviční podíl.

Thyssenkrupp tento měsíc oznámil, že zruší pracovní místa a sníží kapacitu ve svých hutích v Duisburgu. Firma se snaží přebudovat svůj ocelářský podnik, jehož kořeny sahají více než 200 let do minulosti. Poptávka totiž slábne a na trh se dostává levnější ocel z Asie. K problémům přispívají i vysoké ceny energií a klimatická politika EU.

„Naším cílem je budoucí koncepce, která povede k ekonomické nezávislosti a k obchodnímu úspěchu společnosti Thyssenkrupp Steel,“ uvedl předseda představenstva firmy Thyssenkrupp Miguel López. Firma zveřejnila informace o jednání s EPCG koncem loňského listopadu. López doufá, že se díky spojení podaří vyřešit očekávané vyšší náklady na energie v souvislosti s reorganizací výroby směrem k postupům, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Podle Křetínského je současná akvizice prvním krokem k připravovanému partnerství obou skupin. „EPCG úspěšně prošla dynamickým trhem v energetickém sektoru. Zůstala přitom finančně silná, nadále roste a je spolehlivým poskytovatelem energií a služeb klientům. Na základě toho jsme přesvědčeni, že koncepce společného podniku vytvoří silnější pozici pro Thyssenkrupp Steel v době, kdy celý ocelářský sektor v Evropě projde podobnou transformací jako energetika,“ řekl přes svého mluvčího Křetínský.

Magazín Der Spiegel o Křetínském napsal, že je v Německu známým investorem, který se skupinou ovládá hnědouhelné energetické společnosti Mibrag a LEAG z východního Německa. „Dosud měl s ocelí jen málo společného. Zřejmě očekává, že by mohl uplatnit svou elektřinu přímo u Thyssenkrupp. Sám uvádí, že investuje hodně peněz do obnovitelné energie,“ píše na svém webu magazín.

Dohoda by měla být dokončena v letošním finančním roce. Transakci ale ještě musejí schválit příslušné orgány a dozorčí rada německé firmy.

Ocelárna čelí vážným potížím

„Thyssenkrupp čelí vážným potížím kvůli zelené agendě a drahým energiím, na nichž ale Křetínský rekordně vydělává,“ uvedl k oznámené transakci ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Jádrem současných problémů firmy Thyssenkrupp a celého německého průmyslu je podle něj zelená agenda. „Zejména právě v důsledku prosazování ambiciózní zelené agendy ceny energií v Německu výrazně převyšují ceny v Asii či například ve Spojených státech, což činí německý - a obecněji evropský - průmysl mnohem méně konkurenceschopný,“ dodal.

Křetínského byznys

Český miliardář Daniel Křetínský už v březnu převzal francouzský maloobchodní řetězec Casino, kde se teď chystá propouštění. To je součástí transformačního plánu, jehož cílem je snížit dluh a zlepšit finanční situaci.

Nedávno Křetínský také navýšil svůj vlastnický podíl v německé společnosti Metro AG, která na českém trhu působí pod značkou Makro, a to ze zhruba 41 procent na 49,99 procenta. 

Před časem Daniel Křetínský také projevil zájem o koupi britské pošty Royal Mail. International Distributions Services (IDS), která je mateřskou společností Royal Mail, ale nynější nabídku odmítla. 

Křetínský ale z vysokých cen energií naopak profituje. Jeho energetický podnik měl loni vyšší zisk než jakákoli tuzemská firma v historii. Vydělal 184 miliard korun. Rekordní výsledky zaznamenala EPCG navzdory poklesu cen energií na evropských burzách v porovnání s rokem 2022.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a firma EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií, zbylých 10,7 procenta drží skupina manažerů EPH.

Sledujte nový pořad FLOW: Jsem zásadně proti zvyšování platů učitelů. Když chci přidat, musím zvýšit výkon, říká ekonom Singer

Video placeholde
Rozhovor pro FLOW s ekonomem Miroslavem Singerem • e15