Kryptosprint. Rockaway Blockchain investuje stovky milionů, spustí nový fond

David Rakušan, investiční manažer Rockaway Blockchain Fund

David Rakušan, investiční manažer Rockaway Blockchain Fund Zdroj: RBF

Viktor Fischer, investiční partner Rockaway Capital a šéf Rockaway Blockchain Fundu
Viktor Fischer, investiční partner Rockaway Capital a šéf Rockaway Blockchain Fundu
3
Fotogalerie

Kryptosvět čím dál více přitahuje pozornost českých investičních fondů. Dokládá to Rockaway Blockchain Fund, který zrychluje tempo svých investic. Jen za letošek poslal do kryptoprojektů přes 200 milionů korun. „Stále investujeme rychlým tempem, které je pro tradičnější venture kapitálové fondy méně obvyklé. Do léta předpokládáme, že budeme mít zainvestováno až 75 procent fondu, možná i více,“ sdělil deníku E15 investiční manažer fondu David Rakušan. 

Axelar, BCB Group, Inflection a Metaversal. To je výčet části zainvestovaných projektů, do kterých letos Rockaway Blockchain Fund vložil peníze. „Těch dealů je více, ale ještě nejsou zveřejněné. Mohu ale říct, že je mezi nimi i jeden český a jeden slovenský tým,“ upřesňuje Rakušan pro deník E15. 

Doposud Rockaway Blockchain Fund proinvestoval zhruba 60 procent celkového objemu fondu, do léta by to mohlo být až 75 procent. „Částka se od začátku roku přibližuje deseti milionům dolarů (přes 225 milionů korun – pozn. red.) a během dalších několika týdnů může být ještě výrazně zvýšená. Naše pipelina transakcí je velmi silná a dostáváme se do větších růstových dealů, kde alokujeme více kapitálu,“ vysvětluje Rakušan.

Jedním z nich je startup Axelar, který v posledním investičním kole nabral 35 milionů eur, zhruba 884 milionů korun, díky čemuž se stal dolarovým jednorožcem. Investice do blockchainového startupu byla pro Rockaway Blockchain Fund jedna z vůbec nejvyšších.

„Vyzdvihl bych společnost Axelar, která cílí na to být hlavním mostem mezi všemi blockchainy. Axelar propojuje na fundamentální úrovni ekosystémy Avalanche, Ethereum, Fantom, Moonbeam, Polygon a Terra. Brzy přibudou i další blockchainy, které Axelar propojí,“ popisuje Rakušan.  

„Axelar zastává stejnou vizi jako my, kde očekáváme, že Web3 se bude skládat z více propojených blockchainů, které mezi sebou budou bezproblémově komunikovat. Axelar umožňuje tvorbu nových aplikací, jež od začátku budou multichainové,“ doplnil manažer investičního fondu. Označení Web3 představuje podle některých odborníků budoucí podobu internetu, která by měla být výrazně decentralizovanější. Prim by už neměly hrát velké centralizované platformy.

Rockaway Blockchain Fund se tak soustředí na platformy, které blockchainové technologie dokážou propojit, nikoliv jen výhradně na kryptoměny. Podobně o investování do stále nového oboru přemýšlí například zakladatel investiční a poradenské skupiny Depo Ventures Petr Šíma. „Náš přístup k tomu je trochu opatrnější, vidíme, že je to na začátku. Srovnávám to se zlatou horečkou, na níž nejvíce zbohatli lidé, kteří prodávali lopaty a krumpáče,“ řekl deníku E15 před nedávnem Šíma. 

„Nedostatek škálovatelné interoperability je v současnosti největší překážkou blockchainového průmyslu, který brání v širokém využití,“ vysvětluje šéf Axelaru Sergej Gorbunov, proč se jeho startup zaměřuje na vytvoření nástroje pro vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými blockchainy. „Vidíme poptávku a obrovskou příležitost k akcelerování blockchainového světa díky propojení izolovaných blockchainů,“ doplnil. 

Minulý rok skupina Rockaway avizovala, že letos v lednu spustí nový fond, který se bude soustředit na decentralizované finance. „Fond registrovaný v Lichtenštejnsku spouštíme v lednu,“ řekl loni v říjnu deníku E15 Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fundu. Dosud se tak však nestalo. „Nový fond se zaměřením na výnosové strategie z DeFi (decentralizované finance – pozn. red.) spustíme do konce prvního kvartálu,“ upřesnil nyní datum spuštění Rakušan.

„Jedná se o první regulovaný fond tohoto typu v Evropě, takže je to z našeho pohledu velký úspěch. Díky fondu posuneme celé odvětví DeFi blíže tradičním investorům napříč celou Evropou,“ dodal.

Tuzemské investiční fondy si v posledních měsících čím dál více všímají startupů, jejichž ústředním jádrem podnikání jsou kryptoměny a další blockchainové projekty. Fond zaměřený na blockchain spustila loni například investiční skupina Miton, investoři v Credo Ventures zase investovali desítky milionů do dvou kryptostarupů. To ostatně odráží také celosvětový zájem; jen za minulý rok fondy rizikového kapitálu investovaly do blockchainových projektů 33 miliard dolarů, což je o více než dvě třetiny více než v roce 2020.