Levná asijská pracovní síla v ohrožení: Nike automatizuje výrobu

Výroba tenisek Nike ve Vietnamu

Výroba tenisek Nike ve Vietnamu Zdroj: profimedia

Sportovní boty
Pracovní podmínky v Indii
Pracovní podmínky v Číně
Pracovní podmínky v Kambodži
Pracovní podmínky v Indii
9
Fotogalerie

Více než polovině pracovníků v oděvnictví hrozí v jihovýchodní Asii nahrazení roboty, tvrdí analýza Mezinárodní organizace práce (ILO). Na to, zda se tato předpověď naplní, bude mít velký vliv i společnost Nike, jež do tohoto regionu přesunula značnou část výroby a v posledních letech pracuje na dalším zefektivnění výroby. Firma nicméně možné negativní dopady automatizace popírá.

Problematika ekonomického přechodu z „montoven“ či „dílen“ na model s vyšší přidanou hodnotou se skloňuje nejen v souvislosti s Českem. Do států jako Kambodža, Indonésie, Filipíny, Thajsko, Vietnam či Čína v uplynulých dekádách mohutně přesouvala výrobu řada západních firem v důsledku příležitostí, které jim nabízela globalizace. Nyní tyto podniky začínají využívat možnosti, jež jim skýtá automatizace.

To s sebou ale nese zásadní otázku: Co se stane s lidskou pracovní silou? Odpověď na ni nepřímo poskytne společnost Nike. Více než 75 procent jejích řadových zaměstnanců pracuje právě ve zmiňovaných zemích.

Od roku 2015, kdy Nike začal spolupracovat s high-tech společností  Flex, nicméně dochází postupně ke stále větší automatizaci výroby. P

artnerství s Flex přineslo firmě celou řadu inovací ve výrobě bot a oblečení, jako je například laserové stříhání či automatizované lepení.

Pro Nike to znamená tři zásadní přínosy – snižování nákladů, prudké zvýšení ziskových marží a rychlé dodávání nových vzorů zákazníkům.

V případě tenisek Air Max tímto způsobem dokáže firma osekat náklady na pracovní sílu o polovinu a výdaje na materiály o pětinu, odhadují podle listu Financial Times analytici Citibank.

Podívejte se, jak vypadala textilní výroba v Číně před 12 lety:

Video placeholde
Podívejte se, jak v Číně vypadala výroba oděvů před 12 lety • reuters

 „Spoluprací s Nike modernizujeme obuvní průmysl. Jedná se o dlouhodobé, multimiliardové partnerství, které se nebude měřit v řádech let, ale desetiletí,“ dodává Chris Collier, finanční ředitel společnosti Flex.

Případné negativní  dopady ale Nike odmítá. „Chceme určitě pokračovat v automatizaci a inovaci výroby našich produktů. Netajíme, že to určitý dopad na zaměstnance mít bude, ale nepředpokládáme, že dojde k propouštění pracovníků.“ řekl Eric Sprunk, výkonný viceprezident a ředitel provozu společnosti Nike s tím, že podmínkou je pokračující růst prodejů.

Zatímco celková zaměstnanost u Nike změnou projít nemusí, v případě jejího rozložení to platit nemá. Firma totiž plánuje přivést část výrobních procesů zpět do Spojených států, tedy blíže svému klíčovému trhu.

„V jistých zemích tak dojde ke změně počtu pracovníků. Potřebujeme mít pružnější výrobní základnu,“ dodal Sprunk.

Více se o technologických inovacích v podnikové sféře dozvíte v dalším vydání magazínu z řady E15 Premium. Titul s názvem Chytré stroje objednávejte zde >>>

Financial Times připomínají, že za poslední dvě dekády, kdy se Nike stal průkopníkem v přesunu výroby do rozvojových zemí, čelil řadě obvinění z využívání dětské práce a levné pracovní síly.

Paradoxem tak je, že nyní se tyto státy vzhledem k nahrazování lidské práce roboty obávají odsunu výroby z jejich zemí.