Levné komodity drží inflaci nízko, ceny v průmyslu klesly o 3,2 procenta

Výroba v kolínské továrně TPCA

Výroba v kolínské továrně TPCA Zdroj: TPCA

Ceny průmyslových výrobců loni prohloubily pokles na 3,2 procenta z předchozích 0,8 procenta. Jde o dosud nejvýraznější zaznamenaný pokles. Za útlum může především propad cen rafinovaných ropných produktů. V samotném prosinci meziroční pokles cen v průmyslových podnicích zmírnil na 2,9 procenta oproti listopadovým 3,7 procenta.

V loňských průmyslových cenách se odrazil celosvětový propad cen ropy. Chemické výrobky tak proti roku 2014 zlevnily o 11,6 procenta. Levnější byly také potravinářské výrobky, nápoje a tabák, a to o 2,5 procenta. Zvýšily se naopak o 3,4 procenta ceny vody, její úpravy a rozvodu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Ceny v průmyslu dávají tušit, že inflace se z výroby hned tak nedočkáme. Firmy si stále netroufají rychleji zvyšovat ceny svých výrobků, ať z titulu tlaku konkurence na domácím i zahraničním trhu, silné vyjednávací pozice jejich odběratelů nebo v důsledku snižujících se nákladů na energie a pohonné hmoty,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

„Silný růst české ekonomiky, jenž je samozřejmě tažen i růstem aktivity v tuzemském průmyslu, by měl postupně tlačit cenu některých vstupů nahoru, například cenu práce,“ předpovídá hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. „Nicméně ceny komodit momentálně pomáhají držet indikátory inflace v české ekonomice na velmi nízkých úrovních, přičemž v nejbližších měsících se tento obrázek dle všeho nezmění, čemuž napovídá i aktuální vývoj cen ropy.

Kurz koruny

Statistika by měla podle Jáče podpořit ČNB v názoru, že stávající režim měnové politiky, tedy závazek držet kurz koruny nad úrovní 27 za euro, by měl zůstat v platnosti po celý letošní rok.

Pokles cen chemických látek a produktů byl výrazný i v samotném prosinci, kdy se ceny tohoto oddílu meziročně snížily o 7,1 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o 1,6 procenta, z toho ceny mléčných výrobků klesly o 6,6 procenta a zpracovaného masa o 2,9 procenta. Ceny vody a její úpravy v prosinci vzrostly meziročně o 3,4 procenta.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | Cesky statisticky uradZdroj: Český statistický úřad

S výraznějším propadem cen se podle dnešních informací statistiků potýká i zemědělství. Ceny zemědělců loni klesly o šest procent, zatímco v roce 2014 byly nižší o 3,7 procenta. Snižovaly se zejména ceny živočišných výrobků (o 10,5 procenta). Obiloviny zlevnily o 5,6 procenta, brambory o 9,2 procenta. Zvýšily se naopak pěstitelské ceny ovoce (o 12,9 procenta) a zeleniny (o 30,6 procenta). Ceny prasat klesly o 12 procent a mléka o 17,2 procenta.

Ceny stavebních prací byly podle odhadu ČSÚ loni meziročně vyšší o 1,2 procenta, což je výraznější tempo růstu než půl procenta v roce 2014. Ceny tržních služeb se v průměru nezměnily.