Který odběratel je rizikový? Brněnský start-up přichází s novou databází

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační snímek
Problémy se soustředěním má spousta lidí
úvěr, peníze
4
Fotogalerie

Brněnský start-up nově nabízí on-line službu, která prověří zdraví firem. Usnadní tím práci s hledáním obchodních partnerů.

Český fintech Roger, který malým a středním podnikům pomáhá zkrátit splatnost faktur, přichází se službou, jejímž prostřednictvím si každý může prověřit finanční zdraví svých obchodních partnerů. Klient si může on-line ověřit, zda potenciální partnerská firma spolehlivě platí DPH, jaké má finanční výsledky nebo zda se nenachází v insolvenci.

„Jednotlivé informace můžete najít roztříštěné v různých registrech, ale my jsme je sjednotili na jedno místo, doplnili o hodnocení z našeho modelu řízení rizik a dali k dispozici na internet,“ vysvětluje zakladatel firmy Adam Šoukal.

Faktoring, tedy profinancování faktur, pro větší firmy většinou obstarávají samotné banky. Malé a střední podniky ale pro tyto instituce nejsou příliš zajímavé. „Menší podniky tak mají horší přístup k financím, mají větší problémy s cash flow a přitom často musejí na splatnost faktury čekat i měsíce. Díky peer-to-peer financování je ale nyní možné faktoring efektivně zprostředkovat i pro tyto menší firmy,“ míní Šoukal.

Aby se podniky k penězům z faktur dostaly dříve, Roger tři čtvrtiny hodnoty faktury nabízí prostřednictvím aukcí. Na nich faktury skupují investoři, kteří za ně získávají úrok. „Loni se průměrně pohyboval kolem 4,8 procenta, v letošním prvním čtvrtletí klesl na 3,1 procenta. Jako firma vyděláváme na poplatcích za každou takovou fakturu,“ dodal Šoukal.

Na malé a střední podniky v oblasti faktoringu se zaměřuje i další fintechová společnost Zalep.to, která stejně jako Roger financování faktur zprostředkovává. Na rozdíl od Rogeru ale nepořádá aukce, faktury investorům nabízí za předem stanovenou cenu. Podobné služby nabízí i služba Zaplacenka od Creditportal, ta však faktury pro malé a střední podniky hradí ze svého.

Roger od svého založení v roce 2013 profinancoval faktury v hodnotě přes 1,3 miliardy korun. Dalšímu rozvoji má pomoci zejména licence na PSD2, která by firmě umožnila využívat veškeré finanční stopy klienta, pokud by o to stál. „Licenci, o kterou jsme požádali ČNB na začátku roku, bychom měli dostat do konce léta,“ věří Šoukal. Součástí licence má být i povolení pro vstup na slovenský a polský trh.

Do firmy Roger v minulém roce vstoupila investiční společnost Echilon Capital, která za desítky milionů získala podíl 18 procent. V čele této firmy stojí bývalý šéf PPF Investments Jiří Rydvan.