Měnové intervence centrálních bank ztrácejí účinnost

Mexické peso spadlo do hlubin poté, co
zásahy centrální banky na devizovém trhu bagatelizovala mezinárodní finanční společnost.

Mexické peso spadlo do hlubin poté, co zásahy centrální banky na devizovém trhu bagatelizovala mezinárodní finanční společnost. Zdroj: profimedia

S eskalující novou vlnou měnových válek se objevuje více důkazů a studií, které zpochybňují účinnost měnových intervencí. Týká se to jak pokusů o posílení, tak o oslabení národní měny.

Mexické peso navzdory pokusům centrální banky měnu udržet spadlo na rekordní minimum vůči americkému dolaru poté, co finanční společnost Cantor Fitzgerald nazvala úsilí tamní centrální banky naprosto marným.

Centrální bankéři v Brazílii se snaží o posílení brazilského realu. Sami si zpracovali studii, která nenašla žádné důkazy o tom, že by jejich zásahy realu jakkoli pomohly.

Švédská Riksbank se naopak, podobně jako Česká národní banka v případě tuzemské měny, snaží švédskou korunu oslabovat. To se jí ale příliš nedaří a nedávno zastavila i svoji aktivitu na měnovém trhu. Podle analytiků Citibank, největšího obchodníka s měnami, by to mohla být dokonce příležitost k nákupu švédských korun.

Kurz mexického pesa k dolaru:

Čínské snahy oslabit jüan vyburcovaly k aktivitě další centrální banky, jejichž cílem je udržet mezinárodní konkurenceschopnost domácích ekonomik.

„Je velkou otázkou, čeho mohou jednotlivé centrální banky – především ty z malých a otevřených ekonomik – intervencemi dosáhnout,“ citovala agentura Bloomberg Kena Dickensona ze společnosti Standard Life Investments. „Například v případě Švédska je pro centrální banku velmi obtížné bojovat s trhem, pokud ten se rozhodne jít opačným směrem.“