Můžeme ovlivnit kvalitu času, který byl lidem dán, i když ubývá, říká šéf neziskovky Sue Ryder

Matěj Lejsal

Matěj Lejsal Zdroj: Foto: Tomáš Lébr, Ilustrace: Tereza Kovandová

Shánění dárců a sponzorů má i stěží představitelné podoby. Místo telefonování a rozesílání žádostí o peníze to také může být nekonečné šlapání do pedálů kolem obří jaderné elektrárny. Nevěříte? Šéf české neziskové organizace Sue Ryder Matěj Lejsal to sám zažil ve Velké Británii. Příští rok chystá na městském kole značky Brompton další cestovatelské dobrodružství.

Prvořadým smyslem takových akcí není sportovní výkon. Poutají pozornost těch, kteří chtějí pomáhat. Jejich dary umožňují vykročit z obvyklých škatulek a zkvalitnit stárnoucím lidem závěr života.

„Příští rok bude stoleté výročí narození Lady Sue Ryder, která iniciovala vznik neziskových organizací na pomoc seniorům a dalším znevýhodněným skupinám lidí. Pohrávám si s myšlenkou oprášit nějakou cyklistickou výzvu. Mohl bych to kombinovat nejprve s českou a pak s britskou odyseou,“ uvažuje Lejsal.

Na kole chce dojet z Prahy do Německa, pak se dopravit do Londýna a pokračovat po vlastní ose do Leedsu, kde se Sue Ryder v roce 1924 narodila.

Překonávat hranice možného

Dárcovství podle Lejsala boří hranice toho, co je v sociální práci možné, včetně zažitých představ o podobě například běžného domova pro seniory. To je jedna z řady služeb, které organizace nabízí. „Dárci nám například umožňují, abychom měli domovského kaplana, který pečuje o duchovní potřeby klientů Sue Ryder. A ony jsou velké,“ zdůrazňuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!