Na Wall Street je draho jako před krizí, více za akcie zaplatí jen v Dánsku a Irsku

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americké akcie jsou obdobně drahé jako na jaře předkrizového roku 2008. Ačkoli zisky tamních firem z indexu S&P 500 letos v průměru o půldruhého procenta poklesly, ceny jejich akcií šly naopak o pět procent vzhůru. Pětistovka největších zámořských firem se tak momentálně obchoduje za ceny pětadvacetinásobně převyšující jejich zisky, tedy za stejné peníze jako necelý půlrok před pádem zámořské investiční banky Lehman Brothers.

„V hlavní míře to přičítáme uvolněné měnové politice v zámoří, která zvyšuje poptávku po rizikových aktivech. Rostoucí objem peněz na trzích a nízké výnosy konkurenční třídy investic v podobě dluhopisů vábí zájem akciových investorů,“ tvrdí analytik České spořitelny Jan Šumbera. Výdělky amerických firem totiž podle dat agentury Standard & Poor’s nepřetržitě klesají od září roku 2014, index S&P 500 je nicméně za stejnou dobu o 10 procent výše.

Ukazatel atraktivity akcií zkonstruovaný americkým ekonomem Robertem Shillerem srovnávající poměr cen akcií a firemního profitu tak strmě roste. Podle dat německé analytické firmy Star Capital byl Wall Street z hlediska poměru cen akcií a zisků firem koncem září třetím nejdražším trhem světa, méně výhodně nakupovali investoři podle tohoto ukazatele akcie jen v Dánsku a v Irsku. Na opačném konci žebříčku stála koncem léta moskevská burza, jejíž akcie se ve srovnání s Wall Street prodávaly pětkrát levněji.

Stále dražší akcie mohou už napřesrok narazit na ochlazení zámořského hospodářství. „Zpomalení americké ekonomiky očekáváme v roce 2018, tomu většinou zhruba půl roku předchází vývoj akciových trhů. Proto se domníváme, že ve druhé polovině příštího roku by měl začít index S&P 500 výrazněji klesat,“ soudí analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Ekonomové zdůrazňují, že krom ekonomiky bude pro zámořské akcie určující vývoj měnové politiky Fedu. „Schopnost tamních akcií udržet vyšší ocenění bude podmíněna tím, jak citlivě se centrálním bankéřům podaří provést normalizaci měnové politiky,“ říká s odkazem na plánovaný americký růst sazeb analytik Cyrrusu Jiří Šimara.

Index S&P 500 v posledním roce:

US500 Chart