Nedostatek pracovních sil trvá. Firmy chtějí víc zahraničních pracovníků a podporu technických oborů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Téměř každá druhá česká firma pociťuje nedostatek kvalitní kvalifikované pracovní síly. Vyplývá to z nového průzkumu Sdružení pro zahraniční investice – AFI, kterého se zúčastnily na dvě stovky společností. Kompletní výsledky průzkumu představí AFI na své úterní výroční konferenci.

Jednu z příčin nedostatku sil na trhu práce firmy vidí v malém zájmu o učňovské obory. Problém by podle 22 procent repondentů vyřešila dlouhodobá podpora atraktivity odborných učilišť i technických vysokých škol, spolupráce s firmami a aktualizace učebních oborů. Nejvíce zaměstnavatelé postrádají IT vývojáře, elektrikáře, operátory CNC strojů nebo konstruktéry. Výsledky průzkumu potvrzují přetrvávající stav, kdy na jednu volnou pracovní pozici ve výrobě připadalo v průměru pouze 0,5 uchazeče

Průzkum ukázal ochotu firem investovat nejen do digitalizace a robotizace, ale i do vzdělávání lidí. „Většina českých společností (78 procent) se domnívá, že jejich zaměstnanci budou potřebovat nové dovednosti, a to především v oblasti IT, digitalizace a automatizace,“ říká Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Za další, a navíc okamžitý způsob, který by pomohl vyřešit nedostatek kvalifikované pracovní síly na českém trhu práce, považují někteří účastníci průzkumu pružnější pracovní trh a zjednodušení zaměstnávání cizinců. Uvádí to 14 procent firem. „Je třeba proaktivně a promyšleně vpouštět do Česka zahraniční pracovní sílu, především ze zemí, které poskytují větší pravděpodobnost její bezproblémové integrace,“ doplňuje Blažek.

Největší zájem by podle výzkumu byl o pracovníky ze střední, východní a z jihovýchodní Evropy nebo ze zemí s tradičně vysokou pracovní morálkou, například z jihovýchodní Asie. Manuálně pracující ze zahraničí zaměstnává aktuálně již 55 procent podniků a jejich počet stále narůstá. Vedle Slováků v Česku pracují nejčastěji lidé z Polska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Vietnamu, Srbska nebo z Filipín.