Průzkum: Mnoho firem si stěžuje na nedostatek pracovníků

Úřad práce Ostrava

Úřad práce Ostrava Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ramík Drahoslav

Přes 60 procent průmyslových firem si stěžuje, že jim chybí některý typ pracovníků, nejvíce kvalifikovaných dělníků. Na jednu volnou pracovní pozici ve výrobě připadá v průměru pouze 0,3 až 0,5 uchazeče. Firmy se proto plánují v budoucnu ještě intenzivněji spoléhat na pracovníky ze zahraničí. Vyplývá to z únorového průzkumu personální agentury Hofmann Personal mezi více než dvěma sty českými personalisty.

Na 53 procent společností v průzkumu zmínilo, že jim chybí zejména kvalifikovaní dělníci, řemeslníci, opraváři nebo pracovníci obsluhy strojů a zařízení. Největší nedostatek těchto pozic vládne v automobilovém průmyslu, strojírenství, kovovýroba a slévárenství.

"Kvalifikovaných dělníků je na trhu dlouhodobě nedostatek a situace se jen tak nezmění. Poptávka po těchto lidech již mnoho let výrazně převyšuje nabídku. Nyní podle našich odhadů chybí ve výrobě a ve stavebnictví až 300 000 pracovníků,“ uvedla ředitelka personální agentury Hofmann Personal Gabriela Hrbáčková.

Jedním z důvodů je podle ní nízký zájem o učňovské obory. Řada studentů má manuální práci spojenou s nižším finančním ohodnocením, ale to už dávno neplatí. Kvůli nedostatku pracovních sil v technických oborech firmy naopak často zvyšují nabízenou mzdu a zlepšují pracovní podmínky, lidé jim však přesto stále chybí. "Situaci neřeší ani postupující automatizace a nové technologie, ty totiž dokáží zastat rutinní nekvalifikovanou práci, nikoliv odborné pozice," dodala.

Nabírat nové zaměstnance, zejména kvalifikované dělníky, by v příštích měsících potřebovala třetina dotázaných společností. Zvyšování stavů plánují především firmy z automobilového průmyslu. Nižší čísla než průměr hlásí Praha, Středočeský, Plzeňský a Pardubický kraj, naopak lépe jsou na tom v tomto ohledu kraje Moravskoslezský, Karlovarský, Olomoucký nebo Ústecký, které mají vyšší nezaměstnanost a tudíž více uchazečů na jedno volné pracovní místo,

Ohledně budoucí situace na trhu práce jsou skeptičtí i personalisté. Skutečnost, že v podnicích chybí nejen kvalifikovaní lidé, je dnes největší starost více než pětiny z nich. Až 84 procent si myslí, že nedostatek odborných profesí bude přetrvávat i v budoucnu.

Stále více firem vidí řešení v zaměstnávání cizinců. To bylo populární již před pandemií, jejich podíl mezi zaměstnanci vzrostl v roce 2019 až na 15 procent. "V dnešní době se již otevřeně mluví o tom, že bez cizinců se ve výrobě v Česku neobejdeme, " podotkla Hrbáčková.

Více než polovina podniků obsazuje cizince i na kvalifikované pozice. Až 70 procent personalistů pak navíc uvádí, že u nich dělníci z ciziny pracují v průměru déle než rok. Častěji je zaměstnávají větší podniky, oborově pak zejména automobilové a strojírenské firmy. Dělníky či manuálně pracující ze zahraničí zaměstnává aktuálně 55 procent podniků a tato tendence stále roste. Vedle Slovenska v ČR pracují nejčastěji lidé z Polska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Vietnamu, Srbska nebo Filipín.