Ekonomika poroste rychleji, odhaduje ministerstvo financí. Rozpočet dostane injekci v miliardách

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Zdroj: Blesk:Jan Vilimek

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
2
Fotogalerie

Ministerstvo financí vydalo nejnovější makroekonomickou prognózu, ve které zlepšilo výhled pro letošní a pro příští rok. Ekonomika podle predikce poroste letos o 3,2 procenta, příští rok o 4,2 procenta. Zároveň má ovšem zrychlit inflace, letos i v příštím roce porostou ceny tempem nad tři procenta. Pozitivnější výhled ovlivní sestavování státního rozpočtu, který dosud vycházel z pesimističtější dubnové prognózy. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) tak bude moci operovat s vyššími příjmy.

„V predikci pracujeme se scénářem, že postup vakcinace obyvatel i vysoký počet osob, které již COVID-19 prodělaly, by měly zabránit nutnosti přijímat další makroekonomicky významná protiepidemická omezení,“ uvedl rezort. Růst mají hnát firemní investice i spotřeba domácností. V předchozí dubnové prognóze počítalo ministerstvo s letošním růstem o 3,1 procenta a příští rok o 3,7 procenta. Loni ekonomika klesla kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19 o 5,8 procenta.

Ministerští úředníci podobně jako Česká národní banka reflektovali zrychlující se inflaci. Letos úřad počítá s průměrnou inflací 3,2 procenta a příští rok 3,5 procenta. Míra nezaměstnanost naopak významně neroste. „Navzdory ukončení většiny fiskálních stimulačních opatření nedošlo k nárůstu nezaměstnanosti. Zřejmě převážil efekt uvolňování protiepidemických omezení a vliv silné poptávky po práci v některých odvětvích, především v průmyslu,“ uvedl rezort. Letos má podle ministerstva nezaměstnanost vzrůst na tři procenta, příští rok by měla klesnout na 2,7 procenta.

Veřejné finance letos podle odhadů ministerstva financí skončí ve schodku 7,7 procenta hrubého domácího produktu, příští rok by měl schodek klesnout na pět procent. Celkový veřejný dluh má letos dosáhnout 43,5 procenta HDP, v příštím roce by měl stoupnout na 46,2 procenta a v dalších letech překoná hranici padesáti procent HDP.

Ministerstvo financí nejnovější predikci použije při úpravě návrhu státního rozpočtu pro příští rok, který momentálně počítá se schodkem 390 miliard korun. Příjmy státní kasy by díky silnějšímu ekonomickému růstu stouply o několik miliard korun.

Schillerová nyní vyjednává s jednotlivými ministry o jejich požadavcích. Kabinet Andreje Babiše (ANO) nicméně nebude mít čas svůj rozpočet prosadit, nestihne ani první čtení ve sněmovně. Nová vláda bude muset rozpočet schválit znovu a předložit ho nově zvoleným poslancům po volbách. Opozice přitom nyní vládu kritizuje za příliš vysoký schodek a žádá úspory.

Ministerstvo přiznává, že ve svém odhadu může podobně jako loni selhat. „Riziko představuje vznik a šíření nových mutací koronaviru, proti nimž by dostupné vakcíny mohly být méně účinné,“ uvádí. Nejistý je podle rezortu i vývoj na trhu práce a růst mezd, prognózou může zamávat i odložená spotřeba.

Česká národní banka ve své nové prognóze z počátku srpna letos čeká růst ekonomiky o 3,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. Česká bankovní asociace v srpnové prognóze očekává na základě odhadů ekonomů českých bank, že ekonomika letos stoupne o 3,4 procenta. Příští rok by měl růst ekonomiky zrychlit na 4,5 procenta.