Německo má největší obchodní přebytek na světě

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zahraniční obchod Německa se loni dostal do nejvyššího přebytku v historii. Hodnota exportu převýšila hodnotu dovozu o 199 miliard eur, což byl rovněž nejvyšší obchodní přebytek na světě. Tato hodnota odpovídá zhruba sedmi procentům německého HDP.

Chronický vysoký obchodní přebytek Německa je trnem v oku Evropské komisi či Mezinárodnímu měnovému fondu. Vidí v něm jednu z příčin krize v eurozóně, protože proti přebytkovému Německu, které nenasává dostatek zboží z dovozu, stojí deficitní země, které si na financování dovozu musí půjčovat. Evropská komise považuje za hranici udržitelnosti podíl přebytku na HDP ve výši šest procent.

Proto v pravidelném hodnocení makroekonomických nerovnováh doporučila komise Berlínu, aby se více soustředil na podporu domácích investic a stimulaci domácí poptávky. Snížit přebytek zahraničního obchodu může i větší deregulace sektoru služeb. Teoreticky za nadměrný obchodní přebytek hrozí podle nových evropských pravidel Německu finanční sankce. O ní však zatím komise nemluví.

EK hledala nerovnováhy
Evropská komise nalezla povážlivé makroekonomické nerovnováhy u Itálie, Chorvatska a Slovinska. Ve zprávě o výsledcích prověrky zemí EU varovala rovněž Francii. Nerovnováhy v ekonomikách podle ní mají také Německo, Británie, Španělsko, Nizozemsko, Belgie, Švédsko, Irsko, Finsko, Bulharsko a Maďarsko.

Německo se dosud hájilo tím, že mu Brusel vytýká globální konkurenceschopnost ekonomiky. Podle německého deníku Die Welt ovšem na ministerstvu hospodářství už koluje analýza, která o přetrvávajících přebytcích říká, že jsou pro zdravý vývoj eurozóny škodlivé.