Nezaměstnanost v USA klesla nejníže od začátku krize, přesto nepotěšila

USA nezaměstnanost

USA nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Americká ekonomika vytvořila v srpnu 169 tisíc nových pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti však mírně klesla na 7,3 procenta, tedy nejníže od prosince 2008, protože někteří nezaměstnaní přestali hledat práci a vypadli ze statistiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v USA minulý měsíc vzniklo 180 tisíc nových pracovních místa a míra nezaměstnanosti zůstala na červencových 7,4 procenta.

Ministerstvo práce současně revidovalo směrem dolů údaje za červen a červenec. V obou měsících tak vzniklo celkem o 74 tisíc pracovních míst méně, než se doposud uvádělo. Zpráva tak naznačuje, že by centrální banka USA (Fed) mohla začít s omezováním svého stimulačního programu později než tento měsíc.

Míra nezaměstnanosti klesla z červencových 7,4 procenta, protože vláda zahrnuje do výpočtu míry nezaměstnanosti pouze ty, kteří aktivně hledají práci. Pokud ji přestanou hledat, ze statistik vypadnou. Populace rovněž stárne, takže více lidí odchází do důchodu. Procentní podíl Američanů, kteří pracují nebo hledají práci, na celkové populaci klesl v srpnu nejníže za 35 let.

K růstu počtu pracovních míst přispěl hlavně soukromý sektor. Vysoký byl růst počtu pracovních míst v maloobchodě a restauracích a barech a znovu najímat začaly průmyslové společnosti. Ve stavebnictví byl růst nulový a v informatice se počet míst naopak snížil. Ve státním sektoru vzniklo 17 tisíc nových pracovních míst.

Slabší vývoj na trhu práce by mohl způsobit, že Fed se rozhodne zatím ponechat v platnosti svůj současný program nákupu dluhopisů, který banka zavedla kvůli podpoře ekonomického růstu. Šéf Fedu Ben Bernanke již dříve uvedl, že pokud bude ekonomika dále posilovat, mohla by banka začít omezovat nákupy dluhopisů do konce letošního roku a ukončit program v polovině příštího roku. Analytici očekávají, že Fed bude informovat o budoucnosti svého programu již na nejbližším zasedání, které se uskuteční 17. a 18. září. Většina počítala s oznámením omezení nákupu dluhopisů, zpráva z trhu práce však vyvolává obavy, že Fed zatím program měnit nebude.

Dnešní zpráva je částečně v rozporu s ostatními údaji, které naopak naznačily, že podmínky na trhu práce se zlepšují. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl nejníže za pět let a zpráva ISM ve čtvrtek ukázala, že zaměstnanost v sektoru služeb byla v srpnu nejvyšší za šest měsíců.