Ahold koupí české obchody Spar, zaplatí přes pět miliard

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda Zdroj: ctk

Obchody Spar a Interspar v Česku končí. Za 5,245 miliardy korun je koupí nizozemský řetězec Ahold, který v Česku provozuje obchody Albert. Ahold získá od skupiny Spar celkem 50 obchodů, z toho 36 hypermarketů Interspar a 14 supermarketů Spar, a stane se tak tuzemskou maloobchodní jedničkou. Spar v Česku dlouhodobě prodělával a o jeho prodeji se již dlouho spekulovalo.

Jak již server E15.cz informoval, jen za rok 2012 Spar v Česku prodělal kolem půl miliardy korun, přičemž celková ztráta tuzemského Sparu se tak vyšplhala na 3,3 miliardy korun. Společnost Spar Österreichische, která český Spar ovládala, musela v letech 2008 až 2011 pětkrát zvyšovat základní kapitál české dcery, aby stabilizovala její finanční situaci.

Po dokončení akvizice by firma Ahold měla mít celkem 334 obchodů. „V minulém roce jsme otevřeli několik nových prodejen Albert, letos to plánujeme také a budeme v tomto trendu pokračovat,“ dodal ředitel.

Prodejny Interspar by se tak do šesti měsíců měly přejmenovat na Albert. „Ale vybereme oddělení, v nichž jsou obchody Interspar silné, a ty měnit nebudeme. Chceme zachovat to nejlepší z obou značek,“ řekl Lauridsen.

Peripetie firmy ilustruje také její koncept Spar To Go, v jehož rámci chtěl řetězec expandovat s menšími prodejnami pro každodenní nákupy. V roce 2011 otevřel pilotní prodejnu v Říčanech u Prahy. Od té doby však už žádný další takovýto obchod nerozjel. Navíc se mezitím po říčanské prodejně slehla zem a o konceptu Spar To Go už zbyly jen historické odkazy na internetu.

Ještě na podzim však firma jakékoli spekulace o odchodu z Česka popírala a tvrdila, že naopak chystá expanzi.

Přehled největších maloobchodních řetězců v ČR
ŘetězecTržby (v mld. Kč bez DPH) *
Kaufland Česká republika 45,4
Tesco Stores ČR 44,0
Ahold Czech Republic 40,5
Makro Cash & Carry ČR 30,4
Penny Market 29,9
Globus ČR 24,2
Lidl Česká republika 23,4
Billa 20,5
Geco 17,3
SPAR ČOS 13,2

* Pořadí je založeno na dostupných účetních uzávěrkách, období se liší (2011-2013), pořadí je proto orientační. Zdroj: Incoma GfK, Zboží&Prodej

Dlouho v Česku prodělával i Ahold, do černých čísel se dostal až předloni. Maloobchodní obři se potýkají s minimálními ziskovými maržemi, které jen výjimečně přesahují dvě procenta. Doplácejí mimo jiné na snahu lidí více šetřit.

Ahold tvrdí, že akvizice je v souladu se strategií rozšíření na stávajících a přilehlých trzích a získat vedoucí postavení na těchto trzích. „Akvizice firmy Spar v České republice je důležitým strategickým krokem a znamená novou etapu společnosti Ahold v České republice,“ uvedl generální ředitel Aholdu Dick Boer.

Člen správní rady zodpovědný za zahraniční operace ve firmě Spar Rudolf Staudinger k prodeji dodal, že strategie rakouské firmy je založena na tom, že se firmě podaří získat na trzích, na kterých působí, udržitelnou pozici. To se však v České republice ukázalo jako nerealizovatelné. Firma se proto rozhodla dále zaměřit na další trhy, jako Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

Vlastnictví supermarketů se koncentruje
Řetězce velkoplošných maloobchodních prodejen, tedy supermarketů, hypermarketů a diskontních prodejen, se v tuzemsku v posledních letech koncentrují do vlastnictví několika zahraničních firem. Z Česka již odešla řada řetězců, třeba v roce 2005 rakouský Julius Meinl (prodejny získal nizozemský Ahold), poté francouzský Carrefour a německá Edeka (obchody získalo britské Tesco), v roce 2007 belgická Delvita a o rok později Plus Discount (prodejny převzala německá Rewe, která provozuje řetězce Billa a Penny Market).

Ahold působí v České republice od roku 1991. V současnosti má v České republice 284 supermarketů a hypermarketů Albert. Po dokončení akvizice by firma měla být s více než 330 obchody jedničkou v maloobchodním prodeji potravin v České republice. Podle dostupných údajů je nyní největší maloobchodní skupinou na českém trhu německá Schwarz s prodejnami Kaufland a Lidl.

Ahold působí i na Slovensku, loni v listopadu však oznámil, že aktivity v této zemi prodá společnosti Condorum, aby se důsledněji zaměřil na český trh. Transakce má být dokončena v první polovině letošního roku.