Antikoncepce je v Česku drahá. Rozdíly jsou v desítkách procent

Pár, ilustrační foto

Pár, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ceny některých značek hormonální antikoncepce jsou pro české zákaznice výrazně vyšší než v jiných evropských zemích. Rozdíl může být až dvojnásobný. Méně platí například ženy v Portugalsku, Rumunsku nebo Velké Británii.

Například za tříměsíční balení přípravku Mercilon můžete v české lékárně dát 610 korun. Nizozemská internetová lékárna jej nabízí v přepočtu za 425 korun, britská za 345 korun a portugalská dokonce za 305 korun. Tedy za polovic, než kolik stojí v Česku.

Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka to není jen cenová politika výrobce, co tak velké rozdíly způsobuje. Na antikoncepci, jejíž ceny nejsou státem regulované, si může přidat jakoukoli přirážku distributor a lékárna. „Rozdíly mezi cenami, za které přípravky uvádí výrobce na trh, jsou obvykle v řádu procent,“ uvádí Dvořáček. Výsledná cena tedy záleží především na ochotě zákaznic.

Ceny hormonální antikoncepce v Česku a zahraničí
Mercilon 3×21 tabletČesko 610 KčPortugalsko 305 Kč
Mirena nitroděložní tělískoČesko 5200 KčRumunsko 3120 Kč
Jeanine 1×21 tabletČesko 320 KčPolsko 220 Kč
Logest 1×21 tabletČesko 190 KčRumunsko 124 Kč

Zdroj: Namátkový průzkum redakce mezi českými lékárnami a zahraničními internetovými lékárnami.

V Česku se ročně prodá přes 2,5 milionu balení pilulek proti početí. Hormonální antikoncepci užívá více než polovina českých žen v plodném věku. To je v evropském kontextu poměrně vysoký podíl. „V tomto směru se řadíme na úroveň vyspělých západních zemí,“ řekl k tomu před časem sexuolog Petr Weiss.

Kupovat léky na recept přes internet u nás možné není. Velkých cenových rozdílů si všimli distributoři, kteří se specializují na přeshraniční obchod s léky v rámci Evropy. Antikoncepce je pro ně hit. Do Česka jí dovážejí za desítky milionů korun. Distributor musí dodržet všechna pravidla nakládání s léčivy. Přípravek přebalí do krabičky s českým popisem a prodává o něco levněji než je běžná česká cena. „Produkty z paralelního importu mají ve většině případů nižší cenovou úroveň, a to zhruba o 5 procent než produkty prodávané na českém trhu,“ uvádí Jiří Stránský, ředitel Sprinx Pharma.