Armex Oil bude nakupovat většinu nafty a benzinu v cizině

Hynek Sagan, jednatel distributora a provozovatele čerpacích stanic Armex Oil

Hynek Sagan, jednatel distributora a provozovatele čerpacích stanic Armex Oil Zdroj: Anna Vackova, E15

Loňské ovládnutí českých rafinerií Unipetrolem donutilo největšího z nezávislých distributorů pohonných hmot Armex Oil hledat dodavatele v zahraničí. Armex Oil dosud kupoval pohonné hmoty z 80 procent od italské společnosti Eni, která loni prodala podíl v České rafinérské Unipetrolu. „S Unipetrolem jsme se na dodávkách nedohodli. Od zahraničních dodavatelů získáme lepší ceny,“ vysvětluje ředitel Armex Oil Hynek Sagan.

Firma bude těžit z toho, že od zahraničních dodavatelů může nakupovat podle více metod pro stanovení nákupních cen. V Česku je obvyklé, že distributor nakupuje za cenu, která odpovídá průměru ceny benzinu a nafty na rotterdamské burze za předchozí týden. Armex Oil nyní sází na to, že získá možnost volit také kontrakty, kdy se cena odvíjí jak přímo od spotových cen na burze, tak od jejích měsíčních průměrů.

„Posílí to konkurenceschopnost v případech razantních pohybů cen ropy, respektive nafty a benzinu. Nyní s českými bankami řešíme otázku vhodného produktu pro takovéto operace na zahraničních trzích,“ dodává Sagan. Na správné volbě cenového modelu pro nákup lze celkem slušně vydělat.

„Když burzovní cena nafty a benzinu klesá, je lepší nakupovat za tyto ceny, protože jsou nižší než týdenní nebo měsíční průměry. Naopak při růstu cen je výhodnější nákup za týdenní nebo měsíční průměry,“ vysvětluje Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů.

Každá úspora se projeví

Například v lednu, kdy ceny nafty i benzinu pokračovaly v pádu, se dalo nákupem za spotovou cenu oproti měsíčnímu průměru vydělat 2,40 koruny na litr u nafty a 1,70 koruny na litr benzinu. V únoru, kdy na burze pohonné hmoty zdražovaly, bylo výhodnější kupovat za průměrné ceny. V době, kdy se marže u pohonných hmot pohybují v jednotkách, maximálně v desítkách haléřů, je úspora díky volbě cenového modelu na hospodaření znát.

Armex Oil loni prodal 475 milionů litrů pohonných hmot za více než deset miliard korun. Hrubý zisk měl 113 milionů korun. Pokud by na desetině prodaného množství dokázala firma díky práci s různými cenami nákupu vydělat deset haléřů na litr, mohla by mít zisk o zhruba pět milionů korun vyšší.

Kvůli ovládnutí českých rafinerií Unipetrolem se podle Indráčka k alespoň občasnému nákupu v zahraničí uchýlí více distributorů.

Hynek Sagan: Z trhu zmizelo 95 procent podvodných nabídek benzinu a nafty