Aukční trh s uměním letos podle odhadu přesáhl 900 milionů

Dílo nazvané Nu couché ze širšího cyklu aktů z roku 1917 patří k nejčastěji reprodukovaným obrazům.

Dílo nazvané Nu couché ze širšího cyklu aktů z roku 1917 patří k nejčastěji reprodukovaným obrazům. Zdroj: reuters

Sběratelé a investoři na českých aukcích výtvarného umění letos podle odhadu utratili přes 900 milionů korun. V roce 2014 činil objem tuzemského aukčního trhu 854 milionů korun. Rekordním byl dosud rok 2013, kdy byl celkový obrat českých aukcí 946 milionů korun. "Letošní rok byl jedním z nejúspěšnějších v historii českých aukcí," řekla Marcela Chmelařová, šéfredaktorka portálu Artplus, který trh s uměním systematicky sleduje. Přesné údaje o aukčním roku 2015 zveřejní v únoru.

Ke koupi deseti nejdražších děl prodaných letos na českém trhu by případný zájemce potřeboval 114,5 milionu korun. Loni to bylo 113 milionů, o rok dřív 123 milionů korun - ve všech případech včetně aukční provize.

Nejdražším dílem prodaným v roce 2015 na českých aukcích se stalo rané kubistické Pařížské zátiší, které bylo koncem listopadu na aukci Galerie Kodl vydraženo za 13,6 milionu korun, včetně aukční provize, za 16,32 milionu korun. Do letošního top ten se dostaly ještě tři další Fillovy obrazy. Autor patří spolu s Františkem Kupkou a malířkou Toyen dlouhodobě mezi nejlépe prodávané umělce českých aukcí. Titul nejdražšího autora mu patřil i v roce 2014.

Vedle Filly se do první desítky dostala ještě díla Bohumila Kubišty, Antonína Procházky, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského a Mikuláše Medka. S výjimkou posledně jmenovaného se tak jedná o autory klasické moderny. „Moderna je dlouhodobě hlavním tahákem českých aukcí, v tomto směru nebyl letošní rok nikterak výjimečný,“ říká Chmelařová. „Novým autorským rekordem je cena deset milionů korun (včetně aukční provize) za surrealistický obraz Květináč (Snídaně) od Mikuláše Medka. Jde současně o vůbec nejvyšší cenu za dílo poválečného umění,“ zdůrazňuje Chmelařová.

aukceaukce | ctk