Berlínská radnice navrhne zpoplatnění kelímků na kávu

Papírový kelímek - ilustrační foto

Papírový kelímek - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Němečtí ekologové požadují zavedení poplatků za použití jednorázových kelímků na kávu. Podle nich by to mohlo přispět k omezení spotřeby těchto kelímků, kterých Němci každou hodinu vyhodí stovky tisíc. Myšlenka se zalíbila berlínské radnici, která připraví návrh na její realizaci. Němečtí restauratéři se ale obávají, že zpoplatnění kelímků problém s nadbytkem odpadu nevyřeší.

Ekologické sdružení Deutsche Umwelthilfe (DUH) na základě údajů od restauratérů propočetlo, že se v zemi každou hodinu prodá na 320 tisíc horkých nápojů v papírových kelímcích. Všechny tyto kelímky končí v odpadu, protože je není možné opakovaně použít při zachování hygienických norem.

„Nákup kávy s sebou představuje mimořádnou zátěž pro životní prostředí,“ uvedlo DUH v tiskové zprávě. Hnutí žádá zavedení kelímků na opakované použití, na které by podobně jako skleněné a plastové lahve od nápojů byla záloha. Jednorázové kelímky chce DUH zpoplatnit 20 eurocenty, což by průměrnou cenu kávy v provozovnách rychlého občerstvení v Německu zvýšilo o 15 procent.

Odezva v hlavním městě

Návrh sdružení DUH našel odezvu na berlínské radnici. Zastupitelé obou vládních stran, sociální demokracie (SDP) a Křesťanskodemokratické unie (CDU), Daniel Buchholz a Danny Freymark oznámili, že společně připraví návrh na zdanění papírových kelímků na nápoje v německé metropoli.

Pokud by daň činila 20 centů, Berlín by podle nich mohl ročně vybrat 56 milionů eur (1,5 miliardy Kč). Podle představ obou zastupitelů by takto získané peníze měly být určeny na ochranu životního prostředí.

Německý Spolkový svaz gastronomie ale o smysluplnosti takového opatření pochybuje. Podle nich povede pouze ke zdražení nápojů, problém s nadbytkem odpadu ale nevyřeší. „Když se bude platit 20 centů navíc za kelímek na kávu, neznamená to, že vyhozených kelímků ubude,“ uvedla mluvčí svazu. Podle ní lze problém s nadbytkem odpadu řešit pouze dlouhodobě výchovou v rodinách.