Bez včel. Řetězec Penny ukázal, kolik zboží by zmizelo z regálů

Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely.

Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely. Zdroj: E15 Michal Nosek

Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely.
Z nabídky supermarketu zmizely na jeden den jak produkty, které obsahují med, tak ty, na jejichž produkci se včely podílejí opylováním nebo výrobky, které by nebyly, protože tyto produkty obsahují.
Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely.
Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely.
Řetězec Penny ukázal, jaký sortiment by v obchodech chyběl, kdyby z přírody zmizely včely.
10
Fotogalerie

V České republice nastala v posledních letech renesance včelařství. Je tu zhruba 61 tisíc včelařů a 660 tisíc včelstev. Zemi to řadí k ‚nejzavčelenějším‘ v Evropě. „Celkově dochází ve světě k úbytku včelstev, a to významně. Česká republika je národem včelařů a jakákoli péče o včely pomáhá, ale jedná se o globální problém,“ hodnotí situaci Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského.

„Za několik let v Česku přibylo deset tisíc včelařů, což je dobře. Jednak je to koníček, ale zároveň potřebujeme mít ‚zavčelenou‘ krajinu. Pokud by bylo málo včel, budou málo opylené stromy, a tím pádem i méně ovoce,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který sám roky včelaří a stará se o 61 včelstev.

Ministr také vyčíslil, že včelaři dostávají příspěvek sto milionů korun z domácího rozpočtu a dalších šedesát z unijního. V příštích letech to má podle ministra být v rámci nového dotačního období společné zemědělské politiky EU každoročně dalších zhruba 110 milionů korun.

„Jako včelař si velmi dobře uvědomuji přínos včel pro přírodu i ostatní druhy zvířat i rostlin. Jde to vyjádřit i čísly. Zhruba 84 procent druhů rostlin a 76 procent potravinové výroby je závislé na opylování včelami. Pokud tato čísla srovnáme s dalšími evropskými zeměmi, patříme mezi nejzavčelenější země Evropy,“ dodal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ve světě je situace horší, úbytek včelstev je zásadní. „Podle studií za posledních dvacet let celosvětově uhynulo přes padesát procent včelstev. Vliv na to mají například změny klimatu, extrémní sucha nebo nadužívání chemikálií ve snaze o co nejvyšší zemědělské výnosy,“ řekl Jens Krieger, generální ředitel řetězce Penny v Česku. Ten vytvořil program, který má včelstva podporovat, a rozhodl se ukázat, jak by vypadaly prodejny potravin bez činnosti včel.

Na jeden den proto ze své prodejny v Praze Uhříněvsi odstranili všechny produkty, které by nebylo možné vyrobit a které by si lidé nemohli koupit, kdyby na světě nebyly včely. Z obchodu zmizelo na šedesát procent běžně nabízených produktů. Prodejna tak představila téměř vyklizené regály. Tvrdý alkohol zůstal, ale chyběla například becherovka, která se neobejde bez bylinek opylených včelami, či housky s mákem. Stejně tak chyběla masa v bylinkové marinádě.

Z nabídky supermarketu zmizely jak produkty, které obsahují med, ale také ty, na jejichž produkci se včely podílejí opylováním, nebo výrobky, které by v nabídce nebyly, protože tyto produkty obsahují.

„Nejprve jsme si stanovili určitou hranici, kdy už by daný výrobek nebylo možné vyrobit nebo jej vyrobit v daném složení či s danou chutí. Pak jsme procházeli složení tisíců produktů. Výsledkem bylo, že jsme z nabídky pro tento den vyřadili šedesát procent výrobků. Nejde jen o ovoce nebo zeleninu či produkty obsahující med, ale i oleje, pečivo, koření, cukrovinky, ochucené mléčné výrobky, džemy, džusy a řadu dalších produktů včetně bavlněných výrobků,“ popsal přípravu vedoucí oddělení kvality Petr Baudyš.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub