Boj o platy v McDonald’s se vyostřuje

Zaměstnanci McDonald's

Zaměstnanci McDonald's Zdroj: Martin Siebert, Euro

Zaměstnanci amerických řetězců rychlého občerstvení vyrazili minulý týden do ulic. V New Yorku museli dokonce uzavřít provozovnu McDonald’s, aby rozvášněný dav nevtrhl dovnitř. Protestující se dožadují zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu.

Federální minimum nyní leží na cifře 7,25 dolaru. Některé státy federace mají státní minimální mzdu o pár dolarů vyšší, tři státy pak nižší. Ale zaměstnanci, kteří v práci dostávají spropitné, mohou v řadě států dostávat pouze mezi dvěma a třemi dolary na hodinu.

Maloobchodníci a restauratéři se již začínají obávat o svoji budoucnost. Ačkoli se protesty rozšířily i mimo odvětví rychlého občerstvení – mezi demonstranty se objevili také řidiči společnosti Uber dožadující se vyšších platů – u zrodu protestů byl personál McDonald’s.

Na začátku měsíce přilil oleje do ohně samotný řetězec, když zvýšil mzdu 90 tisícům pracovníků v restauracích, které provozuje přímo firma, nikoli franšízanti. Devět z deseti amerických podniků se žlutým písmenem M ve znaku ale provozují právě franšízanti a ti jsou nyní pod tlakem, aby svým zaměstnancům přidali také. „Tohle zvýšení platů deseti procentům zaměstnanců stejně požadavky demonstrantů neumlčelo,“ citoval průzkum společnosti Janney Capital Markets jednoho z franšízantů.

Akcie McDonald’s

Zvýšení mezd si franšízanti prý nemohou dovolit. Průzkum agentury Bloomberg v roce 2013 uvedl, že franšízanti musejí platit mateřskému McDonaldu čtyři procenta z obratu a na dalších 12 procent přijde nájem. „Nikdo z nás o tomhle zvýšení platů nevěděl do poslední chvíle. Co se to snaží s naší firmou udělat?“ cituje Janney Capital Markets dalšího franšízanta.

Pikantní je, že podle řady průzkumů o amerických milionářích zbohatla nemalá část z nich právě provozováním tohoto fast foodu na malých amerických městech. Tyto časy jsou ale zjevně minulostí.