Brigádu hledá až 90 procent studentů

brigáda

brigáda Zdroj: Teichmann Libor/Sedmicka

V těchto dnech vrcholí na pracovních serverech poptávka po pracovnících na letní brigády a výpomoci. Letní brigády hledá až 90 procent studentů, šanci získat ji má podle personální agentury Adecco 80 procent z nich.

Letos čeká brigádníky nová komplikace. Od dubna musí doložit výpis z dokumentace od svého praktického lékaře, za který se platí.

„Legislativní změny se dotknou všech brigádníků. Podle nových pravidel musí totiž všichni zaměstnanci, i brigádníci, doložit výpis z dokumentace od svého praktického lékaře. S tímto výpisem pak musí uchazeč zajít k lékaři, který je oprávněn poskytovat pracovně lékařské služby. Zaměstnavatel tudíž musí uhradit dva doktory, což může stát až 1000 korun. To je v situaci, kdy průměrný plat brigádníka činí 80 korun na hodinu, značná částka,“ uvedla tisková mluvčí agentury Adecco Iva Didova.

Další potíží jsou nové podmínky dohody o provedení práce, kterou uzavírá přes 90 procent brigádníků. Z výdělku nad 10 000 korun měsíčně se totiž nově platí zdravotní a sociální pojištění. Když si student vydělá 9999 korun za měsíc, dostane stejnou čistou výplatu. Rovněž zaměstnavatele stojí 9999 korun. Jenže pokud má smlouvu na odměnu, která činí 10 001 korun za měsíc, dostane 8899 korun čistého. Zaměstnavatele přitom přijde taková brigáda na 13 402 korun. Nabídka pracovních pozic se letos podle agentury Adecco snížila proti předchozím rokům. Míst bude méně, ten kdo bude shánět brigádu na poslední chvíli, může vyjít naprázdno.

Studenty v létě často zaměstnávají obchodní řetězce, jejichž pracovníci si vybírají dovolené. Několik stovek míst brigádníkům v letních měsících nabídne například společnost Ahold, která v Česku provozuje 282 supermarketů a hypermarketů Albert. „Brigádníkům nabízíme práci na různých pozicích, od doplňování zboží přes prodej na obsluhovaných úsecích až po práci na pokladně. Pokud jde o studenty potravinářských nebo obchodních oborů, může tak pro ně brigáda znamenat kromě výdělku i zajímavou praxi,“ uvedla Tereza Rampasová ze společnosti Ahold.

Nabízená odměna za brigádnickou výpomoc se v Praze podle něj obvykle pohybuje mezi 80 až 90 Kč za hodinu, v regionech je hodina práce ohodnocena 65 až 75 korunami. Mezi lépe ohodnocené brigády patří práce na PC a internetu (například správa firemních profilů v sociálních sítích), kde hodinová odměna dosahuje i 130 Kč. Jen výjimečně lze sehnat brigádu s hodinovou odměnou vyšší než 150 Kč.