Britové budou hlídat, zda je skotská whisky opravdu skotská

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin via Flickr.com (CC BY 2.0)

Británie zostřuje ochranu skotské whisky. Úřady budou prověřovat, zda jeden z nejznámějších vývozních artiklů země skutečně vzniká ve Skotsku a zda dosahuje obvyklé kvality.

Zraje vaše whisky alespoň tři roky? V dubových sudech? A probíhá celý proces ve Skotsku? To jsou jen některé z otázek, které už brzy budou britští úředníci klást výrobcům tvrdícím, že jejich whisky je skutečně skotská. Vláda chce ve výsledku vytvořit registr firem oprávněných vyrábět skotskou pálenku, stejně jako například Francie registruje všechny výrobce šampaňského vína či sýru roquefort.

Skotská whisky se už nyní těší jako zeměpisné označení ochraně Evropské unie. Londýn tvrdí, že nový registr ochranu poskytovanou evropským právem ještě posílí a usnadní rozpoznání těch, kteří v EU zneužívají značku Scotch.

Firmy se do registru mohou hlásit už nyní, zatím není jasné, kdy úředníci začnou s prověrkami. Členství v registru je sice dobrovolné, přihlásit se ale budou muset všichni, kteří chtějí své výrobky prodávat na evropských trzích. Vláda chce časem vytvořit podobný registr pro další krajové speciality, jako jsou severoirská whiskey či ciderová brandy ze Somersetu.

Asociace pro skotskou whisky vládní iniciativu vítá. „Je to výrazná změna v ochraně skotské whisky a měli bychom ji srdečně vítat,“ prohlásil šéf asociace David Frost. „Výrazně to zvýší naši schopnost zabránit prodeji pančovaných skotských whisky, které jsou lahvované v zahraničí,“ dodal.

Whisky je významnou součástí britské ekonomiky, podle vládních odhadů její výroba hospodářství přináší čtyři miliardy liber a zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Tržby z prodeje whisky za rok 2012 ji zařadily mezi deset nejvýznamnějších britských výrobků, hodnota prodané whisky překonala prodej dílů pro automobilový průmysl a téměř se vyrovnala tržbám pivovarnictví.