Ceny některých potravin za 15 let klesly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vepřová kýta bez kosti zlevnila mezi lety 1995 a 2010 téměř o pětinu, vepřová šunka o sedm procent a krystalový cukr o 14 procent. Stalo se tak i přesto, že ceny nafty či elektřiny, které jsou pro potravináře jedním z hlavních nákladů na výrobu, za stejné období stouply o desítky procent a zvýšila se i průměrná mzda pracovníků. Na nesoulad mezi náklady a prodejními cenami poukazuje Potravinářská komora. Odkazuje se na data Českého statistického úřadu.

„Je jasně vidět, že jestli někomu rostou marže, tak jsou to řetězce, zatímco výrobci musí stále dohánět nárůst cen energií a mezd. Zároveň bojují s tím, že je obchodníci tlačí k nižším dodavatelským cenám,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.
Další souboj podle ní začal ke konci roku poté, co řetězce kvůli zvýšení DPH na potraviny z deseti na 14 procent zvedly spotřebitelské ceny již od konce podzimu. „Přesto po Novém roce opět začaly tlačit na výrobce, aby snížili dodavatelské ceny o pět až osm procent,“ podotkla. Výsledkem je, že výroba kvalitních potravin je ztrátová a lidé se vracejí k nejlevnějším a nejméně kvalitním výrobkům.

Obchodníci ale nesouhlasí a považují výčet potravin, jejichž cena za 15 let klesla nebo stagnuje, za ryze účelový. Ze statistik ČSÚ vyplývá, že u řady potravin naopak cena do roku 2010 výrazně stoupla, například u másla, hovězího masa či konzumního chleba.

„Také bych dovedl vybrat potraviny, na kterých je marže třetinová nebo poloviční. Je potřeba brát ceny v průměru a podle toho, jaký si vyberete spotřební koš,“ řekl deníku E15 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. „Nemám pocit, že obchodníci jsou ti, kteří vydělávají nejvíce – ziskovost maloobchodu je do jednoho procenta z obratu, u výroby to jsou tři až čtyři,“ dodal.

Podle něj by chtělo podobné zkoumání cen, marží a ziskovosti odborný a nezávislý přístup, například ve spolupráci s VŠE.

Spotřebitelské ceny vybraných komoditSpotřebitelské ceny vybraných komodit | Potravinarska komora, CSU