Ceny pohonných hmot dosáhly dna, tvrdí analytik. Teď mají opět růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Ceny pohonných hmot v Česku dosáhly dna, v nejbližších dnech zdraží až o 30 haléřů za litr. Uvedl to analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Dodal, že důvodem jsou především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Například cena severomořské ropy Brent v pátek posílila na 38,60 dolaru za barel a dostala se nejvýše od 4. ledna. Tomčiak upozornil, že přes předpokládané zdražení patří stále české pumpy v rámci Evropské unie k těm levnějším.

„Výrazně dráž než v České republice natankují řidiči v západní Evropě a v případě benzinu i na Slovensku,“ uvedl Tomčiak.

Ceny pohonných hmot jsou nyní v Česku nejnižší od jara roku 2009. Podle dat společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje, je litr nafty aktuálně k mání v průměru za 24,85 Kč. Litr Naturalu 95 vyjde průměrně na 26,44 Kč. Nejdražší za posledních sedm let byly pohonné hmoty v roce 2012, kdy benzin stál v Česku přes 38 korun a nafta 37 korun.

V Evropě jsou pohonné hmoty tradičně nejdražší v Itálii. Například litr benzinu tam podle zjištění Finlord na základě údajů Evropské komise stojí v přepočtu na 36,76 Kč, o víc než deset korun více než v Česku. Nafta vyjde průměrně na 32,38 Kč za litr.

Vývoj cen ropy BrentGraphical visualization of market data.

V Německu a Francii si lidé připlatí hlavně za benzin. Jeho cena je o téměř sedm korun vyšší než v Česku, nafta je v obou zemích dražší o téměř tři koruny. Více než doma zaplatí čeští motoristé za pohonné hmoty také například v Rakousku nebo Španělsku. Levněji než v Česku lze naopak natankovat v Polsku. Průměrné ceny se tam dlouhodobě pohybují jednu až dvě koruny pod tuzemskými cenami.

V Česku i v zahraničí lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných významně liší. Vyšší ceny již tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích.