Ceny šumivých vín rostou. Podraží němečtí výrobci i český Bohemia Sekt

Šumivé víno podraží.

Šumivé víno podraží. Zdroj: Profimedia

Tradice výroby sektů ve Freyburgu trvá přes 150 let
Tradice výroby sektů ve Freyburgu trvá přes 150 let
Výroba Bohemia Sekt
Ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.
5
Fotogalerie

Němečtí výrobci šumivých vín budou letos již potřetí zdražovat. Děje se tak v návaznosti na neustále rostoucí náklady spojené se zvyšujícími se cenami energií. Ke zdražení – ale až po Novém roce – přistoupí i český výrobce Bohemia Sekt. „Vzhledem k enormnímu nárůstu cen všech vstupů a energií se úpravě cen v řádu nižších jednotek procent nevyhneme v prvním čtvrtletí 2023,“ uvádí mluvčí společnosti Bohemia Sekt Martin Fousek.

Německý výrobce šumivých vín Schloss Wachenheim, pod který spadá například známá značka Faber, oznámil zvyšování cen sektů. „V návaznosti na rostoucí náklady musíme už potřetí v tomto roce zdražit,“ uvedl generální ředitel firmy Oliver Gloden podle deníku Handelsblatt. 

Značky vín Faber a Light Live už ke zdražení přistoupily a cena za lahev u nich vzrostla z původních 2,99 eura na 3,49 eura. Zatímco český výrobce šumivých a tichých vín Bohemia Sekt letos nechává ceny na stejné úrovni jako v roce 2021, zdražování se mu nevyhne, ale až v příštím roce. Jako německá konkurence cituje rostoucí náklady i ceny energií.

„Zdražily se nám všechny vstupy jak na produkci hroznů, tak i na výrobu vína a sektů, a to v řádu desítek procent. Vyšší ceny energií se promítají a budou promítat do cen lahví, kartonů a všech ostatních výrobních materiálů,“ uvádí mluvčí společnosti Bohemia Sekt Martin Fousek a dodává, že se úpravě cen v řádu nižších jednotek procent nevyhnou již v prvním čtvrtletí 2023.

Celoevropský vinařský trh se už od počátku tohoto roku kromě jiných vysokých nákladů potýkal i s nedostatkem základních vín, jejž způsobil špatný výrobní ročník 2021, zejména pak ve Francii. Ceny některých lahví se tak zvýšily už letos na jaře. „Kromě toho jsme museli přistoupit ke druhému zvýšení cen chvíli po začátku války na Ukrajině. Rostoucí ceny energií zdražily vše při výrobě šampaňského,“ vysvětluje Gloden.

Kromě toho výrazně podražilo i sklo. Výrobci vín dnes musejí ostře vyjednávat o cenách s obchodníky, protože nemohou finančně utáhnout dodatečné náklady. Podle Glodena jsou na to jejich marže příliš malé.

O tom, že ceny šumivého vína porostou, mluví i další německý výrobce Rottkäpchen-Mumm. ​​S ohledem na zvýšené náklady za skleněné lahve lze podle šéfa firmy Christofa Queissera předpokládat, že se cena jedné lahve zvýší přibližně o padesát centů až jedno euro. Letošní léto se ale společnosti velmi vydařilo. „Mnoho spotřebitelů si po covidu vynahradilo oslavy i svatby, takže byl vidět jakýsi doháněcí efekt,“ vysvětluje Queisser.