Češi dávají k recyklaci stále víc spotřebičů, předčili i požadavek Bruselu

Recyklační víkend

Recyklační víkend Zdroj: Elektrowin

V České republice se letos zřejmě opět vysbírá víc starých spotřebičů než minulý rok. V přepočtu na jednoho obyvatele to bude minimálně pět kilo elektroodpadu, což dokonce předčí požadavek Evropské unie. Část starého elektra navíc nezamíří hned k recyklaci, ale po důkladné revizi ještě poslouží v dětských azylových domech.

Elektrowin, který je největším českým kolektivním systémem pro zpětný odběr a recyklaci vysloužilého elektra, za deset měsíců letošního roku vysbíral už bezmála 25 tisíc tun spotřebičů. Přitom za celý loňský rok jich bylo přes 27 tisíc tun, což představovalo meziroční nárůst oproti roku 2012 o osm procent.

Prostřednictvím všech kolektivních systémů, které v Česku fungují, se ročně sejde přes 50 tisíc tun elektra určeného k recyklaci.

„Znamená to, že každý z nás včetně nejmenších dětí odevzdá za rok v průměru nejméně pět kilogramů elektroodpadu, což je o kilo víc, než od jednotlivých členských zemí požaduje Evropská unie,“ připomněl šéf představenstva Elektrowinu Jaroslav Holakovský.

Staré elektro slouží dál

Evropská směrnice, která je základem české odpadové legislativy, ale zároveň požaduje, aby se část vysbíraných spotřebičů zase použila, tedy aby se před recyklací vyčerpala celá délka jejich životnosti.

„Už i designéři a výrobci musejí myslet na to, jak po skončení prvního používání výrobku znovu umožnit jeho renovaci a další účelné využití,“ upřesnil Martin Stašek, mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku. Zákon, který z evropské směrnice vychází, ale přesně nestanoví, jak má být tento požadavek uveden do praxe.

Odběrná místa pro opětovné využítí

„Po otestování možných postupů jsme nalezli funkční model, který je systémovým řešením opětovného použití spotřebičů jako součásti zpětného odběru,“ vysvětlil ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník. Jako první krok firma vytvořila síť odběrových míst, kde lidé mohou odevzdávat i spotřebiče, o kterých si myslí, že je možné je ještě dále používat.

Elektrowin kvůli tomu oslovil již vybudovanou síť servisních gestorů, kteří budou viditelně označeni jako místa zpětného odběru a přípravy k opětovnému použití. Ti na základě stanovených kritérií vyberou vhodné spotřebiče, které ještě mohou dále sloužit, provedou na nich potřebné opravy a potvrdí, že budou dále bezpečně fungovat.

První spotřebiče míří do Klokánků

Plně funkční zpětně odebrané spotřebiče tak zamíří ještě před letošními Vánoci za novými uživateli. Těmi budou Klokánky a azylové domy Fondu ohrožených dětí.

„Je to pro nás velmi významná pomoc. Po novele se od počátku roku 2013 výrazně snížil státní příspěvek na provoz Klokánků, takže ty dál existují a pomáhají dětem jen díky darům a příspěvkům firem a veřejnosti. Výdaje za spotřebiče, které v ‚klokaních‘ bytech potřebujeme, jsou značné. Díky Elektrowinu můžeme tyto ušetřené peníze využít na další nezbytné výdaje pro děti,“ uzavřela Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí.