Češi objevili jachting. Tradiční cíl dovolených ale nezměnili

Přístav na chorvatském ostrově Hvar

Přístav na chorvatském ostrově Hvar Zdroj: CC BY 2.0: Alex Proimos

Na přístavních molech ve Středomoří zní stále častěji čeština, hlavně v Chorvatsku. Firmy, které mořechtivým Čechům pronajímají jachty, plachetnice a katamarány, hlásí nárůst zájmu o tento druh trávení dovolené. Podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting stráví v létě dovolenou na lodi čtyři až pět tisíc Čechů.

„Po loňském propadu se trh opět oživuje,“ řekl jednatel společnosti Yachting4U Zbyněk Liška. Největší zájem je o pronájem tří a čtyř kajutových lodí, tedy pro osm až deset lidí.

Rostoucí poptávku potvrzuje Petra Štěpánková ze společnosti Aquadino. „Klienti si zvykli rezervovat svoji loď hned po otevření rezervací, čili v listopadu. Stává se, že oblíbené katamarány a nové jachty jsou již v lednu plně obsazeny,“ dodala.

Podle pronajímatelů lodí tento typ dovolené vyhledávají lidé, kteří preferují aktivní odpočinek a adrenalin. „Nejčastěji si jachtu pronajímá skupina přátel, případně rodinných příslušníků, kteří zaujmou celou posádku,“ uvedla Kateřina Konečná ze společnosti AAAYacht.

Největší zájem mají Češi podle ní o dovolenou na jachtě v Chorvatsku, na druhém místě je Řecko, třetí Turecko. „Chorvatsko jednoznačně drží prim a držet jej stále bude díky snadné dostupnosti,“ dodala Štěpánková. Roste ale i zájem o vzdálenější destinace. „Exotika, Asie, Karibik, Polynésie, Seychely v kombinaci s levnou letenkou, plánováno půl až jeden rok dopředu,“ popsal Liška.

Ceny za pronájem jachet na osobu se již neliší od částky zaplacené za běžnou letní zahraniční dovolenou. „Cena pronájmu lodě se nemění, narůstají náklady na místě například na kotviště nebo jídlo zejména v Chorvatsku,“ uvedl Liška. Například společnost Yachtgroup nabízí v Chorvatsku pronájem tříkajutové plachetnice Bavaria 40 Cruiser 2013 pro šest osob v prvním červencovém týdnu za 2576 eur (67 tisíc korun), což znamená 11 162 korun za osobu.

Od roku 2005 roste počet Čechů, kteří nechtějí vyrážet na moře s místním kapitánem či posádkou a raději sami absolvují kapitánské zkoušky. V posledních letech si podle údajů ministerstva dopravy každý rok pořídí průkaz nejméně 500 zájemců. Celkem ministerstvo registruje 5345 vydaných kapitánských průkazů kategorie A, B a C.

Od začátku letošního roku přibylo 171 držitelů licence. Řada Čechů ale volí získání kapitánského průkazu v zahraničí, nejčastěji v Chorvatsku. Takové průkazy však nemusí být akceptovány jinými přímořskými státy.

„V současné době se připravuje novela zákona o vnitrozemské plavbě, která upraví podmínky majitelům průkazu C. Ti se budou moci od účinnosti novely pohybovat až do vzdálenosti 20 námořních mil od břehu a využívat délky jachet do 16 metrů,“ uvedl Martin Novák z ministerstva dopravy. Dosud bylo možné se základním průkazem C vést jachtu do vzdálenosti do deseti námořních mil od břehu s maximální délkou jachty 12 metrů. Navrhovaná účinnost předpisu, projde-li schvalovacím procesem, je od 1. července tohoto roku.

Zdeněk Pečený: Všichni do Chorvatska

David Eder: Cestovní kancelář pro milionáře loni vyrostla o polovinu