Češi vyvíjejí unikátní vakcínu proti nemoci, kterou roznášejí divočáci

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Richard Bartz, Munich Makro Freak, wikimedia

Česká firma Bioveta vyvíjí unikátní vakcínu proti Aujezskyho chorobě psů, kterou roznášej9 v Česku aktuálně přemnožení divočáci. Pro psy je choroba smrtelná, vyvolává u nich nesnesitelné svědění a následný úhyn. „Jsme ve fázi testů našeho preparátu,“ prozradil pro E15 ředitel firmy Libor Bittner. Podle něj by měl být preparát k dispozici pro registraci v průběhu příštího roku. Půjde o první takovou vakcínu na světě.

Bioveta do vývoje investovala zhruba tři miliony korun a předpokládá, že se jí prostředky rychle vrátí. V Česku totiž trpí Aujezskyho chorobou každé třetí divoké prase, v některých krajích, například ve Zlínském nebo Jihomoravském, je infikováno až 40 procent prasat. Nebezpečí nákazy, zvláště pak pro lovecké psy myslivců, ale i pro psy běžných lidí, kteří s nimi vyráží do lesů, je proto vysoké.

Ryze česká firma vyrábí veterinární a imunobiologické přípravky, díky výrobkům její divize pro výrobu preventivních přípravků pro zvířata a domácí mazlíčky například v Česku už prakticky neexistuje vzteklina u lišek. Vývoj stávající vakcíny je součástí inovačního procesu, za který Bioveta loni získala hlavní cenu v soutěži Best Innovator pořádané poradenskou společností A.T. Kearney.

Firma se zabývá nejen vývojem zmíněných preparátů, ale také jejich následnou distribucí a rozšířením přímo do postižených oblastí. „Například shazujeme vakcíny proti vzteklině z malých letadel,“ dodává Bittner.

Čeští vědci vyvinuli unikátní vakcínu proti borelióze

V Oxfordu začali testovat novou vakcínu proti ebole