České vývozce brexit zaskočil, proti pádu libry se nepojistil téměř nikdo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Zhruba osmiprocentní propad kurzu libry vůči koruně udělal čáru přes rozpočet českým vývozcům do Británie. Ti totiž nepočítali s tím, že by výsledkem referenda mohl být odchod Londýna z unijní osmadvacítky. Valná většina z nich se tak proti prudkému oslabení libry nezajistila, a jejich britské tržby vyjádřené v korunách tak podstatně klesly. Kdo se zalekl hrozby slabé libry až v předvečer brexitu, už nepochodil. Podmínky na trhu už rozumné zajištění nedovolily.

„Z našich členů prakticky nikdo brexit nečekal, tudíž ani nedošlo na to, že by se někdo zajišťoval proti případnému oslabení libry,“ uvádí místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. „Pád libry jsme nepředpokládali. Věřili jsme, že výsledky referenda budou poměrně vyrovnané, ale převáží chuť setrvat v unii,“ říká Radek Jakubský, jednatel firmy Proma Reha. Právě v Británii končí kolem desetiny její produkce orientované na zdravotnické vybavení.

Vývoj kurzu libry proti koruně

Graphical visualization of market data.

„Některé z našich chystaných projektů tak zřejmě padnou, tak silný propad libry nepokryjeme z rezerv,“ dodává Jakubský. Sází nicméně na obrat trhu. „Věřím, že panika utichne a nastane období návratu ke zdravému rozumu, což se odrazí i v kurzu libry. Na kondici britské ekonomiky se ostatně nic zásadního nemění,“ říká Jakubský.

Vsadit na brexit, a tím i na předpokládaný pád ostrovní měny, mělo podle expertů smysl jen s velkým předstihem před samotným referendem. „Během května a června vzrostly ceny zajištění natolik, že by se to vývozcům jednoduše nevyplatilo,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská s tím, že by se v takovém případě dostali exportéři v případě setrvání Británie v unii do ztráty. Zkraje roku se nicméně podle ní zajistila jen hrstka konzervativních klientů.

Libra propadla v den vyhlášení výsledků referenda oproti koruně o 7,5 procenta, prozatímního dna dosáhl pád během pondělka, kdy byla britská měna o deset procent slabší než v předvečer brexitu. Od té doby libra mírně zpevnila.