Měnit unijní smlouvy? Netřeba, tvrdí Merkelová po prvním jednání bez Britů

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi

Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi Zdroj: ctk/ap

V současné situaci není třeba měnit základní smlouvy Evropské unie, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová po neformálním jednání prezidentů a premiérů 27 členských zemí EU. Politici dnes v tomto formátu bez premiéra Davida Camerona diskutovali poprvé poté, co Britové v minulém týdnu rozhodli o odchodu své země z unie.

Pokud bude chtít Británie po vystoupení z Evropské unie přístup na společný unijní trh, bude muset akceptovat všechny podmínky s tím spojené, včetně volného pohybu osob. Do Londýna to dnes vzkázali premiéři a prezidenti 27 zbývajících zemí Evropské unie.

„Nikdo nemůže spekulovat, že vyzobe z koláče rozinky a nebude respektovat související závazky,“ přiblížil postoj unijních zemí slovenský premiér Robert Fico. Na potřebu respektu k pravidlům svobody pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu poukázali shodně německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande, český premiér Bohuslav Sobotka i další evropští politici.

Britové si minulý čtvrtek v referendu schválili vystoupení své země z unie. Formálně ale zatím vyjednávání o tomto kroku nezačala, neboť Londýn v politické krizi teprve hledá, kdo jej bude reprezentovat a jakou přesně bude mít představu o budoucí podobě vzájemných vztahů s unií.

Odcházející britský premiér David Cameron se v úterý na svém posledním jednání s evropskými státníky zasazoval o co nejtěsnější vzájemné vztahy od obchodu po bezpečnostní spolupráci s tím, že Británie se nesmí k Evropě obrátit zády.

V prohlášení po dnešním neformálním summitu dali také lídři evropské sedmadvacítky najevo, že si Británii v budoucnu přejí jako blízkého partnera. „Každá dohoda, která bude uzavřená se Spojeným královstvím jako třetí zemí musí být založena na rovnováze práv a závazků. Přístup na jednotný trh předpokládá přijetí všech čtyř svobod,“ uvedli šéfové států a vlád evropské sedmadvacítky.

Kromě debaty o brexitu lídři také začali širší diskusi o dalším směřování evropské integrace. Podle Merkelové nyní otázka nestojí, zda je třeba „více či méně“ Evropy. Potřeba je podle ní taková podoba EU, která bude fungovat lépe než dosud. Tusk oznámil, že tímto tématem se bude zabývat také další neformální summit, který se sejde v Bratislavě 16. září. Slovensko se 1. července ujímá půlročního předsednictví Rady EU.