Česko je zemí, kde odborníkem na zdravé stravování může být každý

obezita

obezita Zdroj: euro

Shodit přebytečné kilogramy. Taková je nejčastější motivace klientů všech výživových poradců, nutričních specialistů či terapeutů. Do početné skupiny lidí, kteří se živí radami jak na to, se ale vejde leckdo, absolventy víkendových kurzů, případně distributory obskurních doplňků stravy či „zázračných“ pilulek na hubnutí nevyjímaje.

Problém je v tom, že výživové poradenství je takzvanou volnou živností, takže pustit se do něj může každý, kdo si pořídí živnostenský list. A na to, aby pak za své „rady“ inkasoval třeba i tisícové částky, vlastně ani žádné vzdělání mít nemusí.

Na začátku je ale nutné zmínit, že skutečně vzdělaní odborníci na výživu v Česku samozřejmě existují. Obor nutriční terapeut lze absolvovat na vyšší odborné škole zdravotnické nebo na vysoké škole jako bakalářský obor. Dříve ho bylo možné studovat na středních zdravotnických školách, jehož absolventky pak pracovaly jako dietní sestry.

Dnes už toto studium jako středoškolské možné není. Nutriční terapeuti se i po absolvování školy musejí kontinuálně vzdělávat – za určité časové období musejí nasbírat příslušný počet kreditů, což jim zajistí účast na přednáškách, kurzy či absolvované zkoušky.

Vystudovat, nebo vysedět?

Jak dlouhý a nakolik intenzivní kurz výživový poradce absolvoval, se jeho klienti mohou často jen dohadovat. Pokud se prezentuje tím, že kurz, jehož je frekventantem, má akreditaci ministerstva školství, lze se spolehnout, že obnášel nejméně 120 hodin a že na nich vyučovali v oboru vzdělaní odborníci. Nikdo ale klientům nezaručí, že si z kurzu něco skutečně odnesou, protože zákon nenařizuje žádné zkoušky, které by znalosti absolventů ověřovaly.

„Pokud po někom chci, aby ovlivnil mé vlastní zdraví, nesvěřila bych se někomu, kdo o fungování metabolismu a fyziologii člověka nemá potřebné znalosti. Zejména je třeba upozornit na to, že dílčí znalost, například činnosti svalu při fyzické zátěži, neznamená znalost fyziologie a metabolismu člověka,“ říká přitom Tamara Starnovská, registrovaná nutriční terapeutka, předsedkyně Sekce výživy a nutriční péče České asociace sester.

EuroEuro | E15

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro