Český basketbal: Nymburk počítá v desetimilionech, další bojují o přežití

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ildar Sagdejev, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nymburk a ti druzí. Tak by se dala shrnout situace českého basketbalu. Zatímco Nymburští dlouholetou systematickou prací vystavěli sportovně i ekonomicky úspěšný klub, další kdysi slavné celky se potýkají s ekonomickými obtížemi, potažmo špatnými sportovními výsledky. Srovnáme-li ekonomické možnosti ženského a mužského týmu, rozdíly jsou propastné.

ČEZ Basketball Nymburk, jak se klub od roku 2004 oficiálně jmenuje, sklízí několik let úspěchy i na mezinárodní scéně. Jeho současný rozpočet se pohybuje kolem sta milionů korun. Může tím směle konkurovat nejlepším klubům české fotbalové i hokejové soutěže, tedy sportům, v nichž se v Česku točí největší peníze.

„Z převážné většiny je náš rozpočet složen z příspěvků od našich sponzorů. Další část tvoří příjmy z VTB ligy, ze vstupného a prodeje merchandisingu,“ prozradil výkonný ředitel nymburského celku Ondřej Šimeček. „V současné ekonomické situaci není jednoduché financování sportu. Díky našim silným a stabilním partnerům ekonomické potíže neřešíme, nicméně se snažíme veškeré prostředky vynakládat a hospodařit s nimi maximálně efektivně,“ dodal.

Ve zcela jiné situaci je ženský celek z Brna, který ještě před několika lety představoval ženskou obdobu Nymburka. Ani on neměl v lize konkurenci a úspěchy slavil i na mezinárodní scéně. V roce 2006 dokonce vyhrál Euroligu. V současné době nicméně může na úspěšná léta jen vzpomínat. Momentálně má jen jednoho velkého sponzora a přiznává, že bez jeho a městské podpory by nemohl existovat.

Bez dalších velkých sponzorů nemůžeme připravit takový rozpočet, který by nám dovolil angažovat kvalitnějších hráčky

„Náš rozpočet je patnáct milionů korun, což je na hraně účasti v Eurolize,“ přiznává generální manažer BK Imos Brno Dušan Nižňanský. „Bez dalších velkých sponzorů nemůžeme připravit takový rozpočet, který by nám dovolil angažovat kvalitnějších hráčky, s jejichž pomocí bychom mohli atakovat vyšší pozice v Eurolize a mohli bychom se pokusit znovu získat titul mistra republiky,“ doplnil Nižňanský.

V ještě prekérnější situaci se nachází Sparta Praha, nejúspěšnější klub v historii Československa. Její hráčky však působí pouze ve druhé nejvyšší soutěži, a to dokonce na vlastní žádost.

„Od špičky nejvyšší soutěže se náš rozpočet může lišit až stonásobně,“ uvedl zástupce Sparty Jiří Fanc mladší. Přiznal, že cílem klubu je návrat do nejvyšší soutěže. Ovšem i kdyby se postup podařil, bez silného partnera by Sparta stejně musela setrvat v nižší soutěži.

Zájemců o hru pod vysokými koši je stále dost

Zatímco se mnoho českých basketbalových klubů potýká s nezájmem sponzorů, tudíž i finančními problémy, členská základna tím netrpí, spíše naopak. Noví zájemci o basketbal se do klubů stále hlásí. A právě široká hráčská základna vlastních odchovanců je jedním ze způsobů, jak v budoucnu citelně ušetřit.

Přestože celek Basketball Brno nepatří mezi nejúspěšnější týmy v domácí soutěži, v mládežnických kategoriích si tuto pozici udržuje. „Většinou naše mládežnické týmy končí na medailových pozicích. To pak děti baví, a nehrozí tak, že by s basketbalem skončily,“ uvedl Dušan Nižňanský. „Uvědomujeme si, že je důležité mít mládežnické kategorie, a tak se snažíme nové zájemce nalákat různou formou prezentace klubu. A to se nám celkem daří,“ dodal.

Jiří Fanc mladší ze Sparty Praha připomíná, že vlastní široká hráčská základna může také v budoucnu výrazně šetřit finanční zdroje. „Bez vlastní hráčské základny je úspěch mnohdy složitější a finančně náročnější, avšak je to zároveň běh na dlouhou trať,“ dodal s tím, že klub otevře nové přípravky.

Mnohem dál pokročili s talenty v Nymburce. Klub provozuje tamní basketbalovou akademii a nově otevřel i pražskou pobočku. „Úzce spolupracujeme s dalšími sedmi mládežnickými kluby. Snažíme se k basketbalu přilákat co nejširší základnu dětí a nabídnout jim nejen sportovní, ale i osobnostní rozvoj v souladu s nejmodernějšími trendy a nejlepším možným servisem. Důraz klademe na kvalitu trenérů,“ řekl Ondřej Šimeček. Klub podle něho investuje do mládeže veškeré státní a městské příspěvky. „Nikdy nejdou do A-mužstva, ale vždy do mládeže,“ ujišťuje.