Český cestovní ruch letos opět útočí na rekord, hosté ale zkracují pobyty

Hotel Ulrika v Karlových Varech

Hotel Ulrika v Karlových Varech Zdroj: Hotel Ulrika

Tuzemští podnikatelé v cestovním ruchu si mohou dál mnout ruce. Zájem o jejich služby po loňském rekordním roce neopadl ani letos. Za pololetí si našlo cestu do českých ubytovacích zařízení téměř osm milionů lidí, meziroční nárůst činí 6,6 procenta. Čísla svorně táhnou vzhůru čeští i zahraniční turisté.

Podle odborníka společnosti PwC na hotelnictví Jana Musila těží cestovní ruch z ekonomického růstu a vliv mají také obavy z nejisté bezpečnostní situace v některých konkurenčních destinacích. Poptávka by se měla projevit i ve výnosech hoteliérů.

„Celkově letos v Praze očekáváme nepatrný nárůst obsazenosti hotelů z loňských 75 na 76 procent. Průměrná cena za hotelový pokoj by měla vzrůst o necelých sto korun na 2212 korun za noc,“ uvedl Musil.

Turistické nebe ale není bez mráčku. Důležitý údaj o počtu přenocování zdaleka neroste tak rychle jako počet turistů. Za pololetí se zvedl o necelých šest procent na 21 milionů, což znamená, že hosté stále zkracují své pobyty.

Přečtěte si:

U cizinců ve druhém čtvrtletí dokonce ubylo noclehů. „Ve druhém čtvrtletí trh zpomalil, ale červenec a srpen už opět vypadají velice silně. Je to trochu jako na houpačce,“ sdělil ředitel pražského hotelu Radisson Blu Alcron Michal Chour. Připomněl, že kromě hostů z tradičních zdrojových zemí přibývá dvouciferným tempem Číňanů, Indů a Izraelců.

Na prvním místě žebříčku příjezdové turistiky se ale dlouhá léta drží Němci, kterých za pololetí přijelo do tuzemských nocleháren téměř 900 tisíc, meziročně o devět procent více. Rychle přibývá i Poláků a Slováků, naopak někdejší tahouni Rusové jezdí stále méně. Za pololetí se jejich počet scvrkl o šestnáct procent na 180 tisíc.

Turisté v českých ubytovacích zařízeníchTuristé v českých ubytovacích zařízeních|E15