Český olympijský výbor dostane miliony od Tipsportu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Martin Sterba

Možná za to bude ona vysněná, ale stále jen imaginární bruslařská rychlodráha pro trojnásobnou olympijskou vítězku Martinu Sáblíkovou a její případné následovnice. Anebo desítky pušek pro mladé biatlonisty, jejichž vzory tolik ohromily ziskem pěti medailí na zimní olympiádě v Soči. Každopádně se do pokladny Českého olympijského výboru přesunou další desítky, možná až stovky milionů korun.

Peníze výboru poskytne podle informací deníku E15 sázková kancelář Tipsport. Využije tak ustanovení nového loterijního zákona, který umožňuje poslat až čtvrtinu z nově zavedené dvacetiprocentní loterijní daně právě Českému olympijskému výboru. Tipsport ani výbor tyto informace nekomentoval. Dnes ale podepíší memorandum, které by mělo přesměrování peněz stvrdit.

Již před třemi týdny přesměrování části daně potvrdila nová Sazka. V jejím případě to bude jen letos částka přesahující 200 milionů korun. „Jsme v jednání také s dalšími společnostmi, s některými se blížíme k dohodě. Českému sportu by to přineslo další stovky milionů korun ročně,“ konstatoval mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment.

Výbor již dříve deklaroval, že peníze z loterijní daně poputují zejména na mládežnický sport.

Náhrada za krach staré Sazky

Sportovci by se tak mohli dočkat alespoň nějaké náhrady za výpadek způsobený krachem staré Sazky, kterou vlastnili. Firma v minulosti přispívala tehdejšímu Českému svazu tělesné výchovy a dalším svazům až dvěma miliardami korun ročně.

Její příspěvek ale každoročně klesal a před krachem to bylo již jen něco přes čtvrt miliardy. Firma s letitým monopolem na číselné loterie padla, protože nedokázala splácet dluhopisy vydané pro financování výstavby pražské O2 arény.

O přesměrování části loterijní daně uvažuje i Fortuna či Šance. V jejich případě ještě konečný verdikt nepadl. Výhodou pro sportovce může být fakt, že sázkové firmy musejí daň zaplatit. Jestli čtvrtinu z ní dají státu nebo sportovcům, jim může být lhostejné.

Podle dostupných informací firmy jednají s výborem zejména o tom, na co peníze půjdou. Byly by totiž nerady, kdyby prokázaly dobrou vůli a posléze byly spojovány s financováním kontroverzních projektů, jako byl třeba olympijský park na Letné. Park fungující jen dva týdny stál 66 milionů a měl řadu kritiků, podle nichž se za stejné peníze mohly natrvalo postavit dvě menší kryté haly.