Českým výrobcům hudebních nástrojů se znovu začíná dařit

Tuzemská produkce hudebních nástrojů začíná po letech mírně růst. Po pěti slabých letech, kdy firmy musely propouštět stovky zaměstnanců, znovu roste zájem české nástroje.

Zatímco ještě v roce 2012 jsme byli svědky situace, kdy čeští výrobci hudebních nástrojů dopláceli na propad poptávky na zahraničních trzích a celková hodnota tuzemské produkce klesla pod jednu miliardu korun, nyní se začíná karta pomalu obracet. Výrobci nástrojů hlásí, že jim po hubených letech znovu roste objem zakázek i tržeb.

Jak informovala Česká televize, důvodem návratu k českým výrobkům v zahraničí je pravděpodobně špatná zkušenost s levnou produkcí z Asie. V souvislosti s tím je ale třeba dodat, že zakázkové knihy tuzemských firem plní především objednávky koncertních nástrojů, takzvané školní instrumenty, tedy nástroje pro začínající hudebníky jsou stále především z Asie.

Obrat k lepšímu hlásí například kytarář Petr Jurkovič, jehož nástroje vlastní i takové hvězdy, jako jsou Eric Clapton, Jeff Beck nebo Billy Gibbons ze ZZ Top. V roce 2009 jej zasáhla krize, roční výroba šedesáti kytar a baskytar spadl na desetinu. Nyní má přibližně dvě objednávky měsíčně.

Podobně se daří i větším výrobcům v Česku. Letos se mají dostat i ti, kteří byli ještě loni v červených číslech. „Momentální stav je velice příznivý, pro letošní rok máme zakázkové krytí plné do konce března,“ potvrzuje například Ivana Stolařová, ředitelka firmy Strunal - největšího výrobce strunných nástrojů v Evropě.

Byly objeveny nejstarší hudební nástroje

Tvorba hudby na PC: hudebním umělcem s pomocí počítače