Chirathivatiové dobyli Thajsko a jdou dál

Chirathivatiové

Chirathivatiové Zdroj: reuters

Na nejvyšším stupni žebříčku thajských boháčů se objevilo nové jméno. Nejbohatší rodinou v asijském království se letos poprvé stal klan Chirathivatiů. Rodinu na vrchol vynesla skupina Central Group. Původně malý obchod se smíšeným zbožím založený v roce 1927 se postupně rozrostl na jeden z největších konglomerátů v jihovýchodní Asii. Jeho tržby v loňském roce dosáhly sedm miliard dolarů, což je nárůst o 27 procent oproti předchozímu roku.

Majetek rodiny Chirathivatiů se odhaduje na 12,7 miliardy dolarů. Skupina Central Group má široké pole působnosti – od maloobchodu přes hotelnictví a pohostinství až po realitní byznys. V žebříčku boháčů, který sestavuje magazín Forbes, Chirathivatiové letos sesadili agromagnáta Dhanina Chearavanonta, jenž stupnici dominoval poslední čtyři roky. Chearavanont totiž vloni nakupoval na dluh. Za podíl v čínské Ping An Insurance a nákupním řetězci Siam Makro Plc zaplatil 16 miliard dolarů.

Nejcennější divizí Central Group je Central Retail Corp., největší thajský obchodní řetězec. Vlajovou loď řídí devětačtyřicetiletý Tos Chirathivat (na snímku vpravo), vnuk zakladatele firmy. Muž s diplomem z Kolumbijské univerzity byl povolán ke kormidlu, aby po „dobytí“ Thajska dohlížel na expanzi Central Group do zahraničí. Symbolickým završením úspěchu na domácím trhu bylo otevření luxusního obchodního domu Central Embassy na místě, kde dřív stálo britské velvyslanectví. Opulentní projekt v nákupní čtvrti Sukhumvit stál 554 milionů dolarů.

Expanze, expanze, expanze

Jak ale trefně poznamenal jeden místní obyvatel, při procházce ze Sukhumvit na Phloen Chit si jeden říká, jestli toto místo potřebuje další obchodní dům. Drahých nákupních galerií je tu už celá řada: MBK, Siam Paragon, Gaysorn Plaza nebo Central World. Tos si je situace vědom. „Expanze za hranice je důležitá. V minulých letech nás nesl nahoru domácí roční patnáctiprocentní růst. Pokud si chceme tempo udržet, musíme do jiných zemí,“ řekl Tos v interview pro thajský časopis The Nation.

Expanze ale už probíhá. Před třemi lety Central Group za 205 milionů eur koupila italský obchodní řetězec Rinascente, který má v Itálii jedenáct poboček a tradici od roku 1865. Nákup firmy, která kdysi patřila automobilce Fiat, byl prvním krůčkem do Evropy. Vloni pak firma koupila dánský obchodní dům Illum v Kodani. Skupina také investuje v sousedních zemích. V dubnu otevřela svůj první obchoďák ve vietnamském hlavním mětě Hanoji a v říjnu uvítá zákazníky v Ho Či Minově Městě. Další dva obchody otevřou dveře nakupujícím v Indonésii a na řadě jsou Malajsie a Barma.