Chovanec: Babiš do dozorčí rady pošty? Klidně, ale nejdřív musí odejít z vlády

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: ctk

Spor kolem dotací pro Českou poštu přešel do slovní přestřelky mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Babiš prohlásil, že na hospodaření státního podniku by si nejraději posvítil sám jako člen dozorčí rady. Chovanec reagoval, že mu to rád umožní - pokud Babiš nejprve odejde z vlády.

Babišovi se požadavky pošty na až 1,8 miliardy korun k zajištění chodu poboček a uhrazení ztrát zdají přemrštěné, ČSSD je naopak podporuje. Pošta varovala, že bez dotace letos skončí ve ztrátě.

„Ano, pojďme se o tom bavit, ale od příštího roku. Ne v tomto roce, kdy máte dvě miliardy na účtu a máte zisk,“ řekl dnes Babiš na adresu České pošty. Podle něj je příkladem instituce, která nemá vůli šetřit. V okolních státech mají přitom pošty zisk, uvedl. Podle jeho vyjádření na Twitteru měla pošta za první čtvrtletí zisk 150 milionů korun.

Chce také podrobnější informace o všech marketingových a poradenských smlouvách pošty i jejích IT zakázkách. Některé z nich ale podle vedení pošty podléhají obchodnímu tajemství. Ministr financí poznamenal, že se proto možná obrátí na hnutí ANO, „aby mě zvolilo do dozorčí rady České pošty, abych se já jako ministr financí mohl dozvědět, za co pošta vlastně utrácí“.

Pan ředitel má plat 300 tisíc korun, k tomu má odměnu sto procent

Babiš se prý chce ptát i na to, za co je placen ředitel podniku Martin Elkán. „Pan ředitel má plat 300 tisíc korun, k tomu má odměnu sto procent, takže bere 600 tisíc korun, takže já se taky budu ptát za co,“ poznamenal.

Na to ihned reagoval Chovanec, pod kterého pošta spadá. „Kolegu Babiše do dozorčí rady ČP jmenuji rád. Podle zákona je ale třeba nejprve rezignovat na funkci ve vládě,“ uvedl na twitteru. Zároveň se podivil, že člen dozorčí rady pošty za ANO, který podle zákona může požadovat detaily obchodních vztahů, se o věci, ketré Babiš kritizuje, dodnes nezajímal. Podle informací ČTK je zástupce ANO v radě bývalý finanční ředitel a náměstek podniku Oldřich Černoch.

Server E15.cz již informoval, že za sporem může být i Babišův problém s rolí Marcely Hrdé, bývalé šéfky pošty, která v ní dnes působí jako poradkyně a údajně v podniku udržuje neformální vliv ČSSD. Hrdá zároveň pracuje ve vydavatelství Empresa Media mediálního magnáta Jaromíra Soukupa, Babišova konkurenta. Konkrétně vede z pozice generální ředitelky jeho TV Barrandov. Soukupův mediální dům mimochodem stojí také za posledním odhalením, že Babišova družka Monika neproclila hned po příletu z New Yorku kabelku, kterou ve Spojených státech nakoupila.

Pošta jako dráhy?

O návrhu novely, podle níž by ztrátu České pošty z poskytování základních služeb hradil stát, se vedla diskuse v úterý na koaliční radě. „Sociální demokracie trvá na tom, aby se nerušily pobočky na poštách,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Doufá, že se dospěje k dohodě s ministrem financí. Dodal, že pokud stát dotuje České dráhy, aby udržovaly spojení na okrajových tratích, je logické, že bude na podobném principu podporovat i udržení poštovních poboček na venkově.

Novela počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu. Poště se současná právní úprava nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát, a ten by za ně měl zaplatit. Do fondu nechtějí přispívat ani ostatní poštovní operátoři. Fond nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady.

„Pokud bychom nedostali úhradu nákladů z kompenzačního fondu za rok 2013, byl by rok 2014 pravděpodobně posledním ziskovým České pošty,“ reagoval mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta loni vykázala zisk před zdaněním 245 milionů korun.

Stát by měl podle navrhované novely hradit poště i ztrátu z univerzální služby z minulých let. Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun. Český telekomunikační úřad její nárok zredukoval zhruba o miliardu na 753 milionů, ale pošta se proti verdiktu odvolala.