Do kanadských barů proniká sudové víno, točí ho z českých píp

Pípa

Pípa Zdroj: Franklin Imports

Zatímco v Česku se nad stáčeným vínem kvůli hrozbě pančování stahují mračna, v severní Americe naopak jeho obliba roste. Alespoň to tvrdí kanadský distributor Franklin Imports, který začal v Novém Skotsku před pár měsíci dodávat sudové víno a už pronikl do 21 restaurací a barů. Pro tuzemský export je dobrou zprávou, že u klientů montuje výčepní zařízení od východočeské firmy Lindr.cz.

Franklin nabízí točené víno od loňského října. Hospodské prý přesvědčuje lepší cenou než u lahví, úsporou času pro obsluhu a stálou kvalitou. „Víno nikdy neoxiduje, poslední sklenička vytočená ze sudu chutná stejně jako ta první. To je unikátní,“ okomentoval pro server Thechronicleherald.ca přednosti stáčeného vína šéf firmy Frank Whitehead.

Víno společnost plní do 20litrových plastových kegů nizozemské výroby. Podle Whitheada jsou zřejmě jediným distributorem v Kanadě, který používá jednorázové plastové obaly, konkurence prý upřednostňuje tradičnější nerez.

Výčepy z Nechanic

Kanadský velkoobchod kromě holandských kegů vsadil také na české pípy, které instaluje v restauracích a barech. Na svém webu nabízí výčepní zařízení s chlazením pro točení vína i piva od společnosti Lindr.cz z Nechanic u Hradce Králové.

Zástupci Lindru se však k úspěšnému průniku do Kanady odmítli jakkoli vyjádřit. Franklin Imports nicméně sázku na české chladiče Pygmy zdůvodňuje tím, že podle expertů údajně nabízejí nejlepší poměr mezi cenou, kvalitou a výkonem.

Lindr.cz
Živnost na servis a výrobu výčepní techniky si Miloš Lindr založil v roce 1992. První velkou zakázku pak získal o čtyři roky později, kdy pro tehdejší hradecký pivovar vyrobil 1200 výčepů. Podle dřívějších informací z médií Lindr exportuje hlavně na Slovensko, do Švédska, Velké Británie, Nizozemska, Belgie a do Itálie. V roce 2013 společnost Lindr.cz podle účetní uzávěrky vykázala celkové tržby přes 211 milionů korun.

Točení vína z kegů je podle Franka Whiteheada v oboru novinkou, obliba této technologie prý navíc roste, a to zejména ve Spojených státech a v Evropě. „Pro uživatele je opravdu výhodná,“ dodal Frank Whitehead.

Naopak v České republice je stáčené víno velmi populární už delší dobu, jenže podle Svazu vinařů ČR značně přispívá k rozmachu pančování. V opakovaně plnitelných sudech se totiž obtížně kontroluje jejich obsah.

Omezení stáčeného vína

České ministerstvo zemědělství dokonce přišlo s kontroverzním návrhem na omezení prodeje stáčeného vína, koupit by ho bylo možné zřejmě už jen přímo u vinařů, tedy výrobců. Podle šéfa svazu Tibora Nyitraye jsou kamenem úrazu právě sudy, které se opakovaně plní.

Nyitray mimo jiné navrhl, že by se víno z dovozu, s nímž jsou často potíže, mohlo prodávat například z jednorázových „bag in boxů“ čili krabic, které mají uvnitř plastový sáček s ventilem. Takové balení neumožňuje opakované plnění vína, stejné to je u technologie, jakou v Kanadě využívá Franklin Imports.