Dopad sankcí. Ruská cestovka Labirint zkrachovala, v zahraničí má 27 tisíc lidí

Pláž v Oděse

Pláž v Oděse Zdroj: Sasa Blau

Přibližně 27 tisíc ruských turistů uvázlo v zahraničí poté, co ruská cestovní kancelář Labirint vyhlásila úpadek. Oznámila to dnes ruská asociace cestovních kanceláří. Ruské odvětví cestovního ruchu se potýká s problémy, které přinejmenším zčásti souvisejí s ukrajinskou krizí, napsala agentura AFP. Labirint je podle ní za poslední tři týdny čtvrtá ruská cestovní kancelář, která zkrachovala.

Labirint ohlásil ukončení činnosti v sobotu. Podle organizace Touraide nemají turisté, kteří uvázli v zahraničí, zpáteční lístek. Snaží se jim proto najít místo ve zpátečních letech provozovaných jinými společnostmi.

Napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ukrajinské krizi přispělo k poklesu hodnoty ruské měny, kterou vyvolal odliv kapitálu ze země. Ruská ekonomika přitom o vlásek unikla hospodářské recesi.

„Ekonomická a politická situace měla neblahý vliv na počet rezervací“ a pokles hodnoty rublu „snížil kupní sílu Rusů“, uvedl Labirint v prohlášení, ve kterém vysvětluje ukončení činnosti.

Riziko dominového efektu?

„Obáváme se, aby to nebyl začátek dominového efektu,“ prohlásila podle AFP ve vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy mluvčí ruské federální agentury cestovního ruchu Irina Ščegolkovová. V minulých dnech podle ní začalo ruské turisty z hotelů vystěhovávat Turecko. Do země přitom za odpočinkem podle ní míří nejvíc Rusů, celkem 3,5 milionu. Naopak Bulharsko a Řecko podle ní ruské turisty za úpadek cestovní kanceláře netrestají.

V neděli pozastavila provoz ruská nízkonákladová letecká společnost Dobroljot, která se stala jedním z terčů evropských restrikcí. Nové protiruské sankce, které minulý týden ohlásily EU a USA, se budou na ruské ekonomice ovšem projevovat postupně, konstatovala AFP.