dTest odhalil plíseň v lahvových pivech. Hrozí nevolnost, hlavně hubeným

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Časopis dTest přišel s neradostným zjištěním. Odhalil přítomnost plísně v pivech 33 různých značek. V pěti případech, kdy pivo obsahovalo vyšší podíl mytoxinů, podal časopis podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI). Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna. Vypití pouhého litru takového piva může způsobit zdravotní obtíže, varuje dTest.

Litr Svijanské kněžny s obsahem alkoholu 5,2 procenta obsahoval 85 mikrogramů mykotoxinu, což je podle dTestu množství překračující tolerovatelnou denní dávku. Pivovar se brání, že nejde o běžnou praxi, ale chybu způsobenou některým z dodavatelů, který pro výrobu sladu použil plesnivý ječmen.

„V minulosti jsme několikrát naše piva na mykotoxiny testovali a nikdy jsme takovýto problém nezaznamenali,“ řekl sládek pivovaru Petr Menšík. Podle něj archivují vzorky všech surovin po celou dobu minimální trvanlivosti piva.

„Nebude pro nás problém zjistit, který dodavatel se této chyby dopustil,“ uvedl. Vzorky již ze Svijan odeslali na testy do výzkumného pivovarského ústavu v Brně.

Vyšší podíl jedovatých látek měly i speciální piva Primátor polotmavý 13 stupňů, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 stupňů a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

Limit podle vlastní hmotnosti

Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu podle manažera testování Václava Beneše se stanovuje velmi jednoduše. „Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ uvedl Beneš.

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci, jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity, dodal.

Podle Beneše nyní zjištění dTestu prověřuje SZPI, poznamenal ale, že pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují. Časopis dTest testoval 50 značek lahvového piva.

Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. Podle sládka ze Svijan to ale v pivovaru jen těžko poznají, přestože každou várku sladu na přítomnost plísně vizuálně kontrolují.

„Pokud však sladovna nakoupí plesnivý ječmen, což je v příkrém rozporu minimálně s řemeslnou etikou, viditelné známky napadení plísní se během sladování odstraní, ale mykotoxiny v zrnu zůstanou. Tato situace se nedá při běžné přejímce odhalit,“ vysvětlil.

Podle Menšíka se přesto chystají přijmout opatření, aby se nákupům nekvalitního sladu vyhnuli. „Ukončení spolupráce s provinivším se dodavatelem bude samozřejmě prvním krokem,“ dodal.

Výsledky testu mykotoxinů v pivu

Pramen: www.dtest.cz