Elektrowin už zrecykloval miliony domácího elektra, hlavně žehličky a fény

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr Zdroj: Profimedia.cz

Přes osm milionů vysloužilých elektrospotřebičů už zrecykloval kolektivní systém Elektrowin za osm let své činnosti. Společnost za tuto dobu vytvořila sběrnou síť zahrnující 12 tisíc míst, kde lidé mohou zdarma odevzdávat stará zařízení.

Nejvíc – pět milionů – se nashromáždilo malého domácího elektra, jako jsou žehličky nebo vysoušeče vlasů. Sběrnami Elektrowinu a zpracovatelskými závody už ale prošlo také 2,5 milionu lednic. Zbytek připadá na pračky, sporáky nebo elektrické nářadí.

„Systém zpětného odběru starých spotřebičů jsme v České republice budovali od samotného počátku podle zkušeností ostatních evropských zemí,“ připomněl generální ředitel Elektrowinu Roman Tvrzník.

Největší kolektivní systém
Elektrowin je největším kolektivním systémem zajišťujícím zpětný odběr vysloužilých spotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval přes 160 tisíc tun elektroodpadu, zaměřuje se na staré chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci domácích spotřebičů.

V České republice i v ostatních zemích EU funguje zpětný odběr a recyklace na stejném ekonomickém principu. Financují je výrobci nových spotřebičů, kteří k tomu účelu před osmi lety založili kolektivní systémy, jako je například Elektrowin.

Sběrny surovin podle zákona elektrospotřebiče vykupovat nesmějí. Nedokáží totiž zaručit, že při jejich zpracování neuniknou látky nebezpečné životnímu prostředí.

Sběr elektroodpadu v celé EU se řídí z Prahy