Farmaceutické firmy zveřejní, kolik platí bokem lékařům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Farmaceutické firmy předběhly ministerstvo zdravotnictví a od začátku příštího roku začnou zveřejňovat, kolik platí konkrétním lékařům za přednášky, konzultace či účasti na konferencích. Jde o zásadní průlom v boji proti farmaceutické korupci. V praxi se totiž ukázaly desítky případů, kdy si firmy takto lékaře „kupovaly“, aby přednostně předepisovali jejich léky.

Jeden příklad za všechny: V lednu 2008 nabídla kanadská farmaceutická společnost Apotex skupině urologů výjezdní zasedání do Keni, spojené se safari. Náklady na každého měly přijít na více než 60 tisíc korun. Poté, co o případu informovala média, Apotex výjezdní zasedání zrušil a nakonec se konalo na Vysočině.

Po sérii skandálů začaly farmafirmy alespoň zveřejňovat, kam lékaře vozí. Ukázalo se, že kongresů a přednášek se uskuteční ročně kolem dvou set, ty nejvíce exotické se konají v Dubaji, Honolulu nebo New Yorku. Dále firmy odmítaly jít. Až dodnes. Od příštího roku začne fungovat speciální web transparentnispoluprace.cz, kde budou uvedeny jména lékařů i částky, na které si díky firmám přišli. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu tím vychází vstříc etickému kodexu Evropské federaci farmaceutických společností a asociací (EFPIA).

Přihlásily se i firmy, které nejsou členy sdružení

„Do projektu se přihlásilo všech třicet firem, které jsou členy našeho sdružení a také firmy, které členy nejsou. Nyní se zaměřujeme na to, abychom o novince informovali lékaře, brzy bude následovat kampaň pro širokou veřejnost,“ říká mluvčí asociace Michal Kaderka.

Webový portál bude obsahovat dvě části, a to veřejně dostupnou a interní. Vyhledávání bude umožněno na základě jména či názvu, IČO nebo unikátního čísla České lékařské, případně lékárnické komory. Hledajícímu se zobrazí vždy pouze jeden zdravotnický odborník nebo zdravotnické zařízení. Viditelná bude pak podle plánu asociace celková roční částka za danou položku spolupráce s názvem farmaceutické společnosti, která ji uhradila. Z osobních údajů bude databáze obsahovat pouze jméno a pracoviště lékaře.

Proti novince už ale vystoupili někteří odborníci. Například podle předsedy České internistické společnosti Richarda Češky budou informace zkreslující. Nikdo totiž neuvidí, kolik času daný lékař stráví například přípravou přednášky nebo cestováním. Obává se proto závisti a účelových interpretací. A také zveřejnění osobních dat. „Když si uvědomím, že nesmíte uveřejnit ani to, že vám pan AB ukradl auto, protože to zveřejnění je větší zločin než ona krádež, je mi divně,“ napsal na odborném serveru tribune.cz.

Asociace nicméně ujišťuje, že součástí webu budou i osvětové texty o časové náročnosti přednášek a že zákon o ochraně osobních dat neporuší.

Farmaceutický maloobchod v útlumu. Rostou internetové lékárny

Pravidla pro provozování lékáren se v Evropě hodně liší