Filmaři utratili v Česku nejvíce peněz za deset let

Jak se točí po česku

Jak se točí po česku

Český filmový průmysl loni táhli zahraniční producenti. Celkem filmaři utratili za natáčení filmů a reklam podle předběžného odhadu Asociace producentů v audiovizi 5,22 miliardy korun. To je o 28 procent více než o rok dříve a také nejvyšší suma od roku 2004.

„Konečné číslo za celý rok bude ale spíše nižší. Některé velké filmové projekty se díky nejistotě fungování filmových pobídek přesunuly do,stabilnějších zemí‘ – do Maďarska, Německa nebo Británie – nebo posunuly na dobu, až budou mít jistotu platných pravidel,“ řekl deníku E15 předseda představenstva APA Radomír Dočekal.

Z celkové částky utracené filmaři připadá 723 milionů na české filmy, což je o dvě procenta méně ve srovnání s rokem 2012. Zahraniční producenti v Česku nechali 2,63 miliardy, nejvíce od roku 2008. Celkem 1,87 miliardy připadá na reklamy.

K hlavním filmařským hvězdám v Česku loni patřil režisér Ridley Scott, který produkoval snímek Child 44. Filmaři za tento projekt podle odhadu Státního fondu kinematografie v Česku utratili 443 milionů korun, což jej řadí k největším, stejně jako natáčení seriálu BBC Mušketýři či skandinávské televizní série „1864“.

Vznikají i reklamy určené pro zahraniční trh. Nedávno například skončilo natáčení velké akční reklamy na festival Rock in Rio. Americký herec Donald Sutherland v ní přijíždí se svými agenty do Prahy, aby zde získal zpět zásilku vstupenek, a mohl tak zahájit předprodej na letošní ročník hudebního festivalu.

Filmová produkceFilmová produkce

Skončí boom z let 2002 a 2003?

Filmaři se obávají, že nynější boom – který mimo jiné stále nedosáhl rekordních let 2002 a 2003 – brzy skončí. Před 12 lety utratili zahraniční producenti v Česku 4,5 miliardy, o rok později tato částka přesáhla pět miliard. V roce 2004 ale nastal velký propad na 1,5 miliardy v důsledku spuštění filmových pobídek v Maďarsku. Růst se pak podařilo nastartovat až v roce 2010, kdy byly pobídky spuštěny i v Česku.

Právě ty jsou podle Dočekala hlavním důvodem loňského nárůstu. „Příslib daný na začátku roku se však nakonec nepotvrdil. To nás poškodilo a konkurence velmi snadno využila k odlákání našich zákazníků. ČR tak přišla o stovky milionů korun,“ míní Dočekal.

Na filmové pobídky pro zahraniční filmaře v podobě vratky až 20 procent nákladů vydaných za natáčení v Česku vláda loni vyhradila ze státního rozpočtu částku půl miliardy korun, tedy stejně jako letos. Potíž je v tom, že z loňské sumy se musela doplatit značná část projektům z roku 2012. Stejně tak z letošní půl miliardy se doplácejí projekty loňské. Zahraniční producenti tak loni dostali zatím jen sedm procent a navíc se musí obávat, zda vůbec dostanou slibovaných dvacet procent. I v letošním roce se v Česku chystá řada filmových produkcí včetně zahraničních. Fond kinematografie letos dostal například téměř osmdesát žádostí o filmové pobídky, což je o tři desítky více než loni.