Herny a kasina čelí obrovskému propadu tržeb, chystají zavírání poboček a propouštění zaměstnanců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Tuzemský legální hazard loni zažil rekordní rok, kdy se příjmy vyšplhaly na čtyřicet miliard korun. Letos však nastal prudký pád. Kamenným hernám a kasinům klesly tržby od začátku roku až o 75 procent. Provozovatelé se proto připravují na propouštění zaměstnanců, popřípadě zavírání poboček. Příčinou úpadku legálního byznysu je nový zákon o hazardu, který od letoška nařizuje kamenným hernám i fyzickou registraci hráčů.

„Tržby heren a kasin klesly často i o tři čtvrtiny, dá se předpokládat trvalý pokles, který bude kompenzován růstem hraní doma přes internet. Velká část heren není zisková i kvůli zákonem vynuceným obrovským investicím do registračních systémů. Za takové situace řada heren skončí,“ uvádí mluvčí Unie herního průmyslu Andrej Čírtek.

Propad neminul ani giganta tuzemského hazardu, skupinu Synot senátora Iva Valenty. „Tržby nám klesly o šedesát až sedmdesát procent. Situace není dlouhodobě udržitelná, zvažujeme výrazný útlum kamenných poboček v Česku,“ uvádí mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Vážnost situace potvrzuje Eva Růtová, obchodní ředitelka skupiny Bonver, podniku, který má v Česku dvě stovky provozoven. „Povinnosti registrovat hráče a monitorovat herní prostor způsobily drastický propad návštěvnosti našich provozů. Momentálně vyhodnocujeme vysoce ztrátové provozovny, které budeme během několika týdnů zavírat a budeme také propouštět zaměstnance,“ popisuje.

Ze zásadního propadu příjmů plyne také o polovinu nižší výběr daně z hracích automatů, což je vůbec nejvyšší daňová položka v oblasti hazardu. Zatímco loni stát za čtvrtletí vybral vždy zhruba dvě miliardy korun, za letošní první čtvrtletí putovala do veřejné pokladny pouze jedna miliarda. Pokud se výběr zásadně nezvýší, celková daň z hazardu bude meziročně o třetinu nižší.

Neznamená to ovšem, že by se státu podařilo hazard úměrně omezit. „Hráčů ubylo v kamenných hernách, ale celkově jich neubývá. Částečně se přesunuli na internet a také do černých heren. Často je zřizují provozovatelé legálních heren, sami si dokázali přesunout hráče,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.