Horská střediska založila novou asociaci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Praha Podnikatelé v cestovním ruchu hledají společnou řeč stále obtížněji. Provozovatelé velkých lyžařských areálů si proto založili novou profesní a zájmovou organizaci s názvem Asociace horských středisek.

Asociace by měla podle jejich představ razantněji prosazovat zájmy horských podnikatelů než přes dvacet let existující Asociace lanové dopravy (ALDR). Na horách tak došlo ke stejnému rozdvojení jako u cestovních kanceláří, jejichž zájmy prosazují dvě velká a často si vzájemně protiřečící profesní sdružení.

„My nejsme strůjcem situace, takže věc nekomentujeme. To by bylo přilévání oleje do ohně,“ uvedl prezident ALDR Jakub Juračka. Nový spolek se netají svými ambicemi. Už proto, že jeho zakladateli jsou provozovatelé největších tuzemských skiareálů. Patří sem například Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Klínovec, Špičák nebo Lipno.

„Asociace dnes sdružuje 60 procent ekonomické síly horských středisek. Musíme postavit silný subjekt, který upozorní stát na nerovnoprávnosti v našem byznysu,“ řekl spolumajitel střediska na Lipně Miloš Kratochvíl.

Podle něj podnikatele na horách trápí například vyšší DPH než v sousedních zemích, krátké nájemní smlouvy na státní pozemky nebo nedostatečná propagace. Argumentačně má asociaci pomoci studie firmy KPMG, která zkoumá přínosy lyžařského byznysu pro opomíjené příhraniční regiony.

Lyžařská střediska mají za sebou jednu z nejhorších zim vůbec. Teplo a absence přírodního sněhu vedla k poklesu tržeb až o desítky procent.

Miloš Kratochvíl: Jedno euro na svahu udělá dalších sedm pod ním

Vladimír Staruch: Nálepku českého Aspenu lze vnímat i pozitivně