Hoteliér vyhodil televize kvůli poplatkům, za jedinou by platil pět tisíc

Hotel Portáš

Hotel Portáš Zdroj: hotelportas.cz

Nedávno oznámené zvýšení autorských poplatků od příštího roku hnulo žlučí hoteliérům. Zatím zřejmě nejdál zašel majitel horského hotelu Portáš na Valašsku Daniel Václavek, který na návrh nové smlouvy od Ochranného svazu autorského reagoval odstraněním televize ze společenské místnosti.

Byla to poslední televize v hotelu, který se televizí i rozhlasových přijímačů postupně zbavoval v posledních třech letech. „Platili jsme dříve jen OSA okolo 4,5 tisíce korun ročně, což se neměnilo ani s ubývajícími přístroji. Teď by to už bylo přes pět tisíc ročně za jediný televizor ve společenské místnosti,“ uvedl Václavek.

Další tisíce platil hotel Intergramu, dalšímu z kolektivních správců autorských práv. Oznámené zvýšení taxy o třicet až padesát procent „nehodlá akceptovat už z principu“. Podle šéfa Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je Portáš zřejmě první hotel, který takto reagoval. „Dá se ale čekat něco podobného i u dalších provozovatelů. Spíše to ale budou menší hotely, zejména na hory se lidé většinou nejezdí dívat na televizi,“ předpokládá Stárek.

Ne každý ale může televize z pokojů odstranit. U vícehvězdičkových zařízení hosté televize předpokládají. „To se ale změní velmi rychle s nástupem nových technologií,“ doplnil Stárek. OSA se nedomnívá, že hotely mají důvod ke stížnostem.

Podle jejích průzkumů představují autorské poplatky nanejvýš půl procenta provozních nákladů. „Pokud se podíváme, jaké procento z celkových nákladů činí autorské odměny, nedomníváme se, že důvodem technologické změny je výše autorských odměn,“ sdělil šéf OSA Roman Strejček.

Spory o autorské poplatky
Mezi autory a hoteliéry dlouhodobě panuje napětí kolem poplatků. Asociace hotelů a restaurací považuje za zákonnou hranici 90 korun za televizor měsíčně, což je polovina koncesionářského poplatku za televizi a rozhlas (135 + 45 korun). Autorské svazy ale prosazují vyšší sazebníkové ceny. Asociace rozdíl mezi taxami posílá na zvláštní účet pro případ, že by prohrála soud, byť justice zatím nedostala žádné podání. Nečlenské hotely z obav ze sankcí vesměs platí požadované peníze.