Indie a Čína soupeří o Afriku. Západ mluví o kolonialismu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

„Není dobře, když se Africe daří, protože to znamená, že nikdo nevydělává peníze“ – autorem tohoto aforismu je keňský podnikatel v oboru logistiky v Mombase. Jeho slova skrývají zrnko pravdy. Politická a ekonomická nestabilita, která odrazuje podnikatele ze Západu, se ukázala být lákadlem pro čínské a indické investory. Co je pro Západ moc riskantní, je pro Indii a Čínu příležitostí.

Nikde jinde to není vidět tak dobře jako v Keni, která je pro obchodníky přicházející přes Indický oceán branou na africký kontinent. „Keňa je rozvojový trh a správné místo,“ říká Jyoti Mukherjee, šéfka Software Technologies Limited (STL). „Teď je ten pravý čas pro investory. Evropa, Amerika, Indie – to jsou všechno už saturované trhy,“ říká.

Mukherjee patří mezi indické přistěhovalce, kteří v Keni položili základy dnes prosperujícího IT průmyslu. Když STL v roce 1991 zakládala, všichni mysleli, že keňský software je nějaký vtip. Najít investory pro podnik nebylo snadné. Dnes výrobky STL používají velké firmy v celé východní Africe. Firma se blíží obratu čtyř milionů dolarů ročně, zaměstnává 120 lidí a expanduje do Indie a na Blízký východ. Zatímco indické firmy jsou v Keni obecně vnímány jako prospěšné pro místní ekonomiku, u čínských podniků je to trochu složitější. Čínské firmy v Keni se zdají být všudypřítomné. Vyrábí vše – od levných plastových sáčků přes budovu Africké unie, již nedávno dostavěla čínská firma. Vše jako by mělo původ na Východě.

Zůstává předmětem věčných diskuzí, zda výhody čínských investic, jako jsou nové dálnice a levné zboží, převáží nevýhody, tedy fakt, že Čína bez dozoru doluje africké nerostné bohatství. Zatímco západní média čínský přístup politického nevměšování kritizují, mnoho Keňanů tento přístup naopak vítá.

Co však keňským obchodníkům vadí, je zvýhodňování čínských firem, jako je China Road and Bridge Company pomocí obrovských dotací, které přicházejí z bezedné pokladnice čínské vlády. Díky podpoře mohou nabízet mnohem výhodnější podmínky, a získat tak zakázky na svou stranu. Sůl do rány ještě přisypává fakt, že čínské firmy většinou zaměstnávají vlastní čínské dělníky, a obyvatelstvo Keni tak přichází o pracovní příležitosti. A to je v zemi se čtyřicetiprocentní nezaměstnaností velké téma.

Ale je tu i druhá strana mince. Čínští stavební dělníci se v Africe usazují a zakládají si vlastní firmy. V Keni působí dvě stovky čínských firem, většinou jsou to dovozci zboží z Číny. Do Keni ale stále více čínských firem právě kvůli levné pracovní síle přesouvá také výrobu. Automobilka Chery tu vloni otevřela svou montovnu.

Západ tento vývoj sleduje s očividnou nechutí. Britský premiér David Cameron i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nedávno Afriku varovali před čínským „novým kolonialismem“ v Africe.

Podle některých je to ale jen žárlivost Západu. „Většina těchto řečí proti Číně vzniká proto, že se ekonomické centrum světa přesouvá,“ myslí si keňský podnikatel z Nairobi David Nahinga. „Západ hledí na Východ a Afrika se snaží zaujmout pozornost Číny. Až čas ukáže, co je spravedlivé.“