Indonéští filmaři objevují Česko, do asijských kin vstoupí Dopisy z Prahy

Natáčení indonéského filmu Dopisy z Prahy

Natáčení indonéského filmu Dopisy z Prahy Zdroj: Visinema Pictures

Oficiální plakát indonéského filmu Dopisy z Prahy
Natáčení indonéského filmu Dopisy z Prahy
Natáčení indonéského filmu Dopisy z Prahy
3
Fotogalerie
Po filmařích z Indie nebo Číny začínají objevovat Českou republiku také indonéské štáby. Do kin ve čtvrté nejlidnatější zemi světa příští týden vstoupí film Dopisy z Prahy. Jak název napovídá, romantické drama vzniklo v Praze. Snímek by navzdory nízkému rozpočtu mohl díky známému příběhu a angažmá herecké hvězdy vzbudit zájem Indonésanů o Česko.

Film s originálním názvem Surat dari Praha (v angličtině Letters from Prague) je podle dostupných informací teprve druhým indonéským snímkem natočeným v Česku. Prvním bylo road movie Negeri Van Oranje o studentech projíždějících Evropou, které vzniklo loni v květnu a do kin v Asii šlo těsně před Vánoci.

Dopisy se natáčely minimálně z 90 procent pouze v Praze, a to během loňského srpna, v kinosálech po celé Indonésii se pak objeví 28. ledna. „Film měl velmi malý rozpočet, nižší než většina českých filmů. Útrata v Praze dosáhla 1,5 milionu korun,“ řekla serveru E15.cz Ludmila Claussová, šéfka agentury Czech Film Commission, která má za úkol lákat zahraniční filmaře do Česka.

Plakát a fotografie z filmu Dopisy z Prahy:

Podle ní Indonésané ani nežádali o pobídku, protože nesplňovali základní kritérium, což je minimální útrata 15 milionů korun v případě celovečerního filmu. „Nicméně vizuálně se mi film jeví jako zdařilý a určitě bude dobrou reklamou pro Prahu v Indonésii,“ dodala Claussová.

Navíc toto historicko-romantické drama má v Indonésii šanci na úspěch. Podle Zuzany Frašové z produkční firmy Three Brothers Production, která se na jeho vzniku v Česku podílela, je totiž natočeno podle v Indonésii známé knihy, napsané na základě skutečných událostí Indonésanem žijícím v Praze.

„Hlavní postavu hraje Tyo Pakusadewo, jenž patří v Indonésii mezi herecké legendy,“ vysvětlila Frašová další důvod možného úspěchu. Druhou klíčovou roli pak ztvárnila mladá herečka a vycházející hvězda Julie Estelle. Štáb tvořilo celkem 36 lidí, z toho zhruba dvě třetiny byli Indonésané, zbytek čeští filmaři.

Oficiální trailer k filmu Dopisy z Prahy:

Snímek je o smíření dvou generací, zároveň odhaluje temné stránky indonéské historie. Vypráví příběh Indonésana jménem Jaya, který v minulosti v Praze studoval, jenže v roce 1965 ztratil indonéské občanství. Důvodem bylo podezření, že sympatizoval s komunisty.

Jaya poté zůstal v Česku, jeho život ale v současnosti obrátila naruby návštěva mladé indonéské ženy Larasati, která mu kvůli naplnění poslední vůle přivezla dopisy od své matky a jeho někdejší snoubenky. „Kombinací hudby, romantiky, lásky a historie se v Dopisech z Prahy snažíme představit něco nového,“ popsal záměry tvůrců producent filmu Anggia Kharisma.

Indonéský masakr
Obvinění z podpory komunismu znamenalo v Indonésii zásadní zásah do života i možnou likvidaci. V září 1965 armáda potlačila pokus o puč, z něhož byla obviněna Komunistická strana Indonésie (PKI), tehdy nejsilnější politický subjekt v zemi. Následovala protikomunistická kampaň, jejímž projevem byla událost označovaná jako Indonéský masakr. Během něj bylo za několik měsíců na přelomu let 1965 a 1966 podle odhadů zabito půl milionu až milion lidí, kteří byli považováni za komunisty. Důsledkem bylo rozprášení komunistické strany. Velitel armády, generál Suharto, pak vytlačil politicky oslabeného Sukarna a v březnu 1968 byl jmenován prezidentem, jímž zůstal 31 let.

Zuzana Frašová zdůraznila, že Indonésané rozhodně neřekli poslední slovo. „V Praze se jim velmi líbilo. Pomocná režisérka road movie mi potvrdila, že u nás natočí na přelomu letošního a příštího roku svůj nový film,“ dodala Frašová.

V minulosti už dokázaly asijské filmy či seriály natáčené v Praze přitáhnout do Česka tisíce turistů. Například v Jižní Koreji slavil v roce 2005 velký úspěch seriál Milenci z Prahy, který následně zvedl příjezdy jihokorejských turistů do Česka o desítky procent.

Podobně zafungoval i čínský romantický snímek Jen my víme kde z loňského roku. Byl vůbec prvním čínským celovečerním filmem natáčeným v Praze a v kinech ho viděly miliony čínských diváků. Pozornost Indů zase přitáhl bollywoodský velkofilm Bang Bang natáčený v roce 2014 v různých evropských zemích včetně České republiky.