Jak se hne ropa, pumpaři zdražují. Jsou to obchodníci, brání je experti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Po příjemně dlouhém období zlevňování pohonných hmot se nyní trend na tuzemském trhu obrací. Ceny pohonných hmot v Česku v minulém týdnu znovu mírně stouply. Natural 95 zdražil v mezitýdenním srovnání o 21 haléřů na průměrných 30,38 koruny za litr. Nafta se prodávala průměrně za 30,58 Kč, o 27 haléřů dráž než před týdnem. Vývoj cen ropy ale zdražení u našich benzinek rozhodně nekopíruje. Experti však tvrdí, že pumpy se chovají, jak jim dovoluje trh a konkurence.

Cena severomořské ropy Brent ve stejném období vzrostla o 2,53 dolaru na 62,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 1,59 dolaru na 49,76 dolaru za barel.

Ceny ropy se od loňského června do letošního ledna propadly asi o 60 procent na téměř 45 dolarů za barel. Od té doby se ale mírně zotavily a například Brent, který v lednu sestoupil na šestileté minimum 45,19 USD, od té doby přidal více než 35 procent.

Řidiči tvrdí, že čeští pumpaři reagují na zdražení ropy promptně, pokud její cena roste. Naopak, pokud cena ropy klesá, jsou podle jejich zkušeností se zlevňováním hodně laxní. Jak to vidí experti?

„Čerpací stanice se chovají stejně jako jakýkoli jiný obchodník. Zlevňují a zdražují nejen podle toho, za kolik nakupují, ale také podle toho, jaké jsou konkurenční podmínky na trhu. Není pravdou, že by se zlevňováním otálely vice, než se zdražováním. Hlavni cenové impulsy leží vně ČR. Na cenu má primárně vliv globální politický vývoj, nyní konkrétně situace Rusko versus Ukrajina a Islámský stát. Mam-li si tipovat, pak se obávám, že v létě budeme na stejných cenách PHM, jako loni,“ odpověděl na dotaz E15.cz předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

„Nemyslím si, že čerpací stanice reagují při růstu cen ropy výrazně rychleji zvýšením cen pohonných hmot než v opačném případě. Průměrná standardní doba, kdy začnou čerpací stanice na změnu cen ropy reagovat, je kolem dvou týdnů. To je i aktuální případ, kdy ve druhé polovině ledna cena ropy víceméně stagnovala a čerpací stanice přitom cenu pohonných hmot dále snižovaly. Od konce ledna cena ropy poměrně rychle rostla, ale čerpací stanice začaly zvyšovat ceny až na začátku předchozího týdne,“ okomentoval vývoj analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Akcenta: V případě ropy Brent očekáváme průměrnou cenu v první polovině roku mezi 50 až 60 dolary za barel, cena PHM by se tak měla držet kolem 30 korun za litr.

Hovořit nyní o změně trendu ceny ropy na základě vývoje v posledních týdnech je podle Nováka předčasné. Zásoby ropy v USA zůstávají nadále rekordní a vysoká zůstává i těžba zemí OPEC, což dalšímu růstu cen ropy zrovna nenahrává.

„V případě ropy Brent očekáváme průměrnou cenu v 1. polovině roku mezi 50 až 60 dolary za barel, což znamená, že by se cena pohonných hmot měla držet průměrně kolem 30 korun za litr,“ dodal Novák.

Rapidní zdražení nebude

Podle analytičky společnosti Colosseum Evy Mahdalové aktuální vývoj u benzinek souvisí s cenovou politikou jednotlivých čerpacích stanic, které v dlouhém období udržují svoje marže na průměrné úrovni tři až 3,50 Kč za litr.

„Nicméně krátkodobě se průměrné distribuční marže zvýšily koncem minulého roku až na 4,50 až pět korun. Momentálně se distributorské marže vrátily k dlouhodobému průměru. Spotřebitelé se mohou bránit tím, že si na internetu najdou čerpací stanice a porovnají jejich jednotlivé ceny,“ upozornila Mahdalová.

„Očekáváme, že cena ropy WTI se bude držet v první polovině roku v rozmezí 50 až 65 USD za barel. Na trhu přetrvávají vysoké zásoby a poptávka po ropě je nízká. Zásoby ropy v USA v tomto týdnu vzrostly o 7,7 milionu barelů oproti předchozím 4,9 milionu barelů. Americké zásobníky jsou nadále rekordně plné. Mezinárodní energická agentura IEA ve své zprávě uvedla, že do poloviny tohoto roku se zásoby ropy v zemích OECD vyšplhají poblíž rekordních 2,83 miliardy barelů. IEA jako důvod uvedla, že zásoby ropy v těchto státech zůstávají bohaté. Proto tedy očekáváme, že k rapidnímu zvyšování cen PHM v prvním pololetí nedojde,“ dodala Mahdalová.

Kde zůstal profit

„Čerpací stanice mají určitě pěkné marže, mohou je trochu snížit. Reagují ale jak jim dovoluje trh, a tam se jim zvyšuje prodej díky nižším cenám, i když normálně je v zimě slabá poptávka,“ odpověděl na dotaz E15.cz Vladimír Štěpán, jednatel společnosti Enas.

Podle jeho slov jde také o to ,kde ten přínos snížení ropy zůstal: „Určitě výrazně narostly marže rafinerií. A zlepšilo se i využití rafinerských kapacit. Státu se podařilo zlikvidovat dovozce pohonných hmot, kteří dováželi PHM a neplatili DPH. Dovoz od nich do ČR byl potlačen, dobrá práce státu. To zvýšilo prodej PHM našim rafineriím. Mají tedy dvojí profit.“

A měly by podle Štěpána investovat do modernizace, jak chce stát. Aby přežily. Tady jim ale podle jeho názoru brání intervence ČNB, slabá koruna zdražuje dovoz technologií: „Kdyby tedy skončily intervence, snížila by se i cena PHM, protože by se zlevnil dovoz ropy.

„Vývoj cen ropy letos by měl vykazovat v 1. pololetí 2015 mírný nárůst proti současným cenám 50-60 USD/ barel a pak by se cena měla stabilizovat. Bude trvat převaha nabídky nad poptávkou,“ uzavřel Štěpán.

Vývoj cen ropy Brent od března 2014 do února 2015 v USD/barel

Zdroj: Ropa.cz

Vývoj cen PHM v Česku od ledna 2014 do února 2015 v Kč/l

Vývoj cen PHM v ČR od února 2014 do února 2015Vývoj cen PHM v ČR od února 2014 do února 2015|CCSZdroj: CCS