Jde vinomat proti trendům? Majitel plánuje expanzi do zahraničí

Vinomat je umístěn v trafice paláce Prosperita na Nádražní ulici v Ostravě

Vinomat je umístěn v trafice paláce Prosperita na Nádražní ulici v Ostravě Zdroj: Pavlovin Velke Pavlovice

Česká, evropská a možná i světová novinka. Vinomat od společnosti Pavlovín z Velkých Pavlovic má za sebou v centru Ostravy týden života. Majitel je spokojen a plánuje další expanzi, dokonce i do zahraničí. Projekt však ostře kritizuje Svazu vinařů ČR. I stát zdvihá varovně prst.

Vinomat nabízí čtyři druhy vína v ceně od 50 do 65 korun za litr. Za kvalitu vína provozovatel dle svých slov ručí. Vinomaty mají vnitřní chlazení s regulovatelnou teplotou nastavenou na sedm stupňů Celsia. Vnitřek i potrubí se pravidelně čistí, po každém odběru se výdejní místo vypláchne a sterilizuje UV lampou. Víno je hnáno do lahví dusíkem,“ popisuje automat jednatel Pavlovínu Martin Ciežák.

Prodeji vína mladistvým má zabránit čtečka občanky nebo pasu. Ta načte z průkazu před nákupem kód, který dešifruje věk kupujícího.

„Denně se tu vytočí 10 až 15 litrů vína. Je to rovnoměrně rozdělené mezi všechny druhy. Nabízíme vína z Moravy, Maďarska i Španělska. Zákazníci teprve zkouší kvalitu. Odběry jsou spíše nižší, kolem jednoho litru na nákup,“ dělí se o zkušenosti z provozu Ciežák.

Projekt vinomatu podle jeho „otce“ pouze v Ostravě rozhodně neskončí.. „Máme ještě hotové dva prototypy, které bychom rádi umístili do nákupních center. To však bude možné, až provedeme všechny zkoušky pro zachování kvality vína. Vinomaty, pokud budou úspěšné, hodláme provozovat na celém území ČR a jednáme již i se zahraničím,“ plánuje jednatel Pavlovínu.

Není to v souladu s trendem, který se razí ve světě, a ke kterému nabádá světová zdravotnická organizace.

Tato aktivita se pranic nelíbí Svazu vinařů ČR. „Především to není v souladu s trendem, který se nyní razí v EU, ve světě a ke kterému nabádá světová zdravotnická organizace. A to je omezování spotřeby alkoholu jak celkově, tak především u mladistvých. Nemůže si snad nezletilý občanku půjčit a staršího parťáka. Kdo to ohlídá?“ argumentuje prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Podle jeho slov vinomat nemá nic společného s platformou Alkohol zodpovědně, kterou nyní ve vzájemné spolupráci razí tuzemští vinaři, lihovarníci a pivovarníci.

Je vinomat světovou novinkou?

„Nevím, zda jde o evropský či jiný primát, ale fakt je, že já osobně jsem se ve světě s vinomatem nesetkal. Víno je přece kulturní nápoj. Proto se má se prodávat u odborníků ve vinotékách, restauracích, sklepech nebo v lahvích v obchodech,“ pokračuje v kritice šéf svazu vinařů.

Svaz vinařů neprosazuje represi za každou cenu. „Nechceme nic zakazovat, ani na to nemáme páky. S Pavlovínem jednat nebudeme. Doufáme, že zasáhne stát, a to přes legislativu. A to v návaznosti na světový trend k zodpovědné konzumaci alkoholu, který jsem zmínil. Otázkou je, zda je i dle současných zákonů takový prodej legální. Mám na mysli bezpečnostní prvky,“ zakončil Nyitray.

„Nemíním polemizovat s lidmi ze Svazu vinařů ČR. Pro naší společnost je důležitější, jak tento produkt přijmou zákazníci. Ti sami rozhodnou, zda tento druh prodeje vína bude úspěšný nebo ne. Musím podotknout, že máme velmi kladné ohlasy i od vinařů - malých i větších, reaguje na Nyitrayova slova Ciežák.

Co na to stát?

„Místně příslušný inspektorát SZPI existenci zmiňovaného vinomatu v Ostravě zaznamenal. Kontrolu této nové formy prodeje vína z naší strany v blízké budoucnosti určitě nelze vyloučit,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Podle Kopřivy je třeba zdůraznit, že požadavky úřední kontroly na prodej čepovaného vína z automatu jsou zcela totožné s požadavky kladenými na prodej čepovaného vína v „kamenné“ vinotéce.

SZPI může prověřit, zda jsou pro spotřebitele uvedeny veškeré povinné údaje a jejich pravdivost může ověřit laboratorní analýzou odebraných vzorků.

V laboratořích by například prověřovala přítomnost syntetického glycerolu, nadlimitní přicukření, přídavek vody, syntetická barviva či pravdivost označení geografického původu vína.

„Provozovatelé automatů na prodej čepovaného vína budou čelit řadě výzev ohledně dodržení platné legislativy, což inspekce v dohledné budoucnosti prověří,“ varuje provozovatele vinomatu mluvčí SZPI.

Je vinomat skutečně prvním takovým zařízením v ČR? „SZPI v minulosti řešila pouze ojedinělý případ automatu na prodej burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu, který byl pro spotřebitele označený zavádějícím způsobem,“ připouští Kopřiva, že ostravský vinomat je v Česku první.

Podporuj moravské vinaře, pij rumunské víno